Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek. Könnyen lehet tehát, hogy ellehetetlenül a Kopaszi-gátra szánt Mol Campus.

Felpörögtek a hírek a Kopaszi-gáton építendő magasházról. Már ismeretesek a látványtervek, a tervező Nigel Dancey pedig azt mondta a hvg.hu-nak, nem ragadhat meg Budapest a múltban, „egy 120 méteres épület ma már nem is számít felhőkarcolónak. Kínában hat-, hét-, sőt nyolcszáz méter magas épületek húznak fel, Amerikában a 300 méter az átlag”.

A beruházók próbálnak mindenkit megnyugtatni, egyvalakit még nem sikerült: a magyar kormányt. Elértük Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkárt, aki azt mondta, a kormány nem fogja hagyni a felhőkarcoló felépülését.

A mohóság szimbóluma

Csepreghy úgy fogalmazott, nem változott a kormány korábban már hangoztatott álláspontja: Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. A kopaszi-gáti épület pedig fenyegeti az intakt budai sziluettet, belóg a látképbe. És amíg Lázár János felel az épített környezetért a Miniszterelnökségen, törekedni fog arra, hogy ne épülhessenek a Parlamentnél és a Szent István-bazilikánál (mind a kettő 96 méter) magasabb épületek a fővárosban. (Korábbi cikkünkben Körmendy Imre urbanista világította meg, mennyire státuszszimbólumok a toronyházak, és Budapesten milyen egységet alkotnak a kiemelkedő épületek: a transzcendens Bazilika, a közjogi Parlament és a budai vár palotája.)

Ezzel egyébként az építésztársadalom nagy része is egyetért, valamint Lázár is egyértelművé tette, mit gondol: ami magasabb, mint a Parlament, az a mohóság szimbóluma. Ugyanakkor vannak, akik szerint jó lenne, ha lehetne felhőkarcolókat építeni, de arról vita van, hogy hova. A kormány szerint ugyanis a Kopaszi-gát nem megfelelő hely erre a célra. Budapesten nincsenek toronyházak, és a kabinet meg akarja őrizni ezt a jelleget, ahogy számos európai nagyváros, főváros ügyelt arra, ne legyen tele felhőkarcolókkal. De ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek.

©

Megy a lobbizás

Most lobbizás folyik, értelmezi az egymás után megjelenő cikkeket Csepreghy, de a kormánynak mindegy, hogy Mol-székház vagy lakások épülnek, azon lesz, hogy oda ne épüljön toronyház. A beruházók egyébként nem keresték meg a Miniszterelnökséget, hogy tárgyaljanak.

Szó volt korábban arról, hogy a vitás kérdéseket az UNESCO küldöttségével beszéli át a kormány szeptemberben, de az csak november elején érkezik a fővárosba. Az UNESCO sem változtatott tehát álláspontján.

Ellehetetlenül

A kérdés rendezése nem egyszerű, a településeknek december 31-én kell leadniuk a települési arculati kézikönyveket, ezekben kell a jövőbeni fejlesztéseket, beruházásokat bejegyezni. Ha ez beérkezik a fővárostól, akkor látja meg a kormány, hogy mit lehet tenni. Csepreghy úgy emlékszik, Tarlós István is a magasházas-építkezések ellen van. (A kormány örökségvédelmi alapokon nem szólhat közbe, mert a Kopaszi-gát már kívül esik a világörökségi területen, illetve annak bufferzónáján is.)

Igaz, a kopaszi-gáti BudaPart fejlesztés építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki, tehetjük hozzá, de a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit. Amennyiben Újbuda önkormányzata – a most készülő – településképi rendeletében megint 65 méteres legmagasabb építhető épületet rögzítene, akkor a 120 méteres felhőkarcoló megépülése ellehetetlenülne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

360 forint felett az euró

360 forint felett az euró

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket