Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek. Könnyen lehet tehát, hogy ellehetetlenül a Kopaszi-gátra szánt Mol Campus.

Felpörögtek a hírek a Kopaszi-gáton építendő magasházról. Már ismeretesek a látványtervek, a tervező Nigel Dancey pedig azt mondta a hvg.hu-nak, nem ragadhat meg Budapest a múltban, „egy 120 méteres épület ma már nem is számít felhőkarcolónak. Kínában hat-, hét-, sőt nyolcszáz méter magas épületek húznak fel, Amerikában a 300 méter az átlag”.

A beruházók próbálnak mindenkit megnyugtatni, egyvalakit még nem sikerült: a magyar kormányt. Elértük Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkárt, aki azt mondta, a kormány nem fogja hagyni a felhőkarcoló felépülését.

A mohóság szimbóluma

Csepreghy úgy fogalmazott, nem változott a kormány korábban már hangoztatott álláspontja: Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. A kopaszi-gáti épület pedig fenyegeti az intakt budai sziluettet, belóg a látképbe. És amíg Lázár János felel az épített környezetért a Miniszterelnökségen, törekedni fog arra, hogy ne épülhessenek a Parlamentnél és a Szent István-bazilikánál (mind a kettő 96 méter) magasabb épületek a fővárosban. (Korábbi cikkünkben Körmendy Imre urbanista világította meg, mennyire státuszszimbólumok a toronyházak, és Budapesten milyen egységet alkotnak a kiemelkedő épületek: a transzcendens Bazilika, a közjogi Parlament és a budai vár palotája.)

Ezzel egyébként az építésztársadalom nagy része is egyetért, valamint Lázár is egyértelművé tette, mit gondol: ami magasabb, mint a Parlament, az a mohóság szimbóluma. Ugyanakkor vannak, akik szerint jó lenne, ha lehetne felhőkarcolókat építeni, de arról vita van, hogy hova. A kormány szerint ugyanis a Kopaszi-gát nem megfelelő hely erre a célra. Budapesten nincsenek toronyházak, és a kabinet meg akarja őrizni ezt a jelleget, ahogy számos európai nagyváros, főváros ügyelt arra, ne legyen tele felhőkarcolókkal. De ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek.

©

Megy a lobbizás

Most lobbizás folyik, értelmezi az egymás után megjelenő cikkeket Csepreghy, de a kormánynak mindegy, hogy Mol-székház vagy lakások épülnek, azon lesz, hogy oda ne épüljön toronyház. A beruházók egyébként nem keresték meg a Miniszterelnökséget, hogy tárgyaljanak.

Szó volt korábban arról, hogy a vitás kérdéseket az UNESCO küldöttségével beszéli át a kormány szeptemberben, de az csak november elején érkezik a fővárosba. Az UNESCO sem változtatott tehát álláspontján.

Ellehetetlenül

A kérdés rendezése nem egyszerű, a településeknek december 31-én kell leadniuk a települési arculati kézikönyveket, ezekben kell a jövőbeni fejlesztéseket, beruházásokat bejegyezni. Ha ez beérkezik a fővárostól, akkor látja meg a kormány, hogy mit lehet tenni. Csepreghy úgy emlékszik, Tarlós István is a magasházas-építkezések ellen van. (A kormány örökségvédelmi alapokon nem szólhat közbe, mert a Kopaszi-gát már kívül esik a világörökségi területen, illetve annak bufferzónáján is.)

Igaz, a kopaszi-gáti BudaPart fejlesztés építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki, tehetjük hozzá, de a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit. Amennyiben Újbuda önkormányzata – a most készülő – településképi rendeletében megint 65 méteres legmagasabb építhető épületet rögzítene, akkor a 120 méteres felhőkarcoló megépülése ellehetetlenülne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!