szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter minden, a kormányt ért vádat azzal söpört le, hogy azok hazugságok.

Interjút adott az Al Jazeerának Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, akit a beszélgetés során több, a magyar kormányt ért váddal is szembesítettek, a legtöbbet azonban azzal söpört le, hogy az nem igaz.

Szijjártó először azt fejtegette, hogy az Európai Parlament által elfogadott Sargentini-jelentésben foglaltak nem igazak, és a kormány álláspontját hangoztatva kijelentette, hogy azt csalással fogadták el.

Donald Trump és Emmanuel Macron politikájávak kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország se nem USA- se nem Franciaország-párti, hanem Magyarország-párti, de sok olyan eleme van Trump politikájának, amit nagyra értkelnek, mint például hogy tiszteletben tartja a szuverenitást, az erős országokat, és az országokat, amelyek ragaszkodnak a saját hagyományiakhoz. Hozzátette Macron ötletei az adóharmonizációról és a bevándorlásról szerinte ellentétesek a magyarok érdekeivel.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányt sokat vádolják nacionalizmussal, Szijjártó azt mondta, Magyarország egy olyan ország, amely soha nem fogja feladni a jogát arra, hogy maga dönthessen a dolgairól, hogy kivel akar együtt élni, és hogy kit enged be. Közölte, hogy a magyarok "mindig is szabadságharcosok lesznek", és nem szeretik a gyarmatosítást, a francia elnök és a külügyminiszter pedig szerinte néha úgy beszél Magyarországról, mintha egy gyarmat lenne.

Az EU-val kapcsolatban azt mondta, Magyarország az EU része, és eszerint a szuverenitása egy részét az EU-val együtt gyakorolja, ami rendben is van, de Szijjártó szerint az uniós szerződéseket antidemokratikusan akarják megváltoztatni.

Arra a kérdésre, hogy szabad és tisztességes választáson nyertek-e áprilisban, minthogy az EBESZ több kritikát is megfogalmazott, Szijjártó azt mondta: "Ez egyszerűen nem igaz". A miniszter szerint aki ott volt akkor Magyarországon, az láthatta, hogy nonszenszek az EBESZ vádjai, a választás pedig szabad és tisztességes volt. A választást megelőző bevándorlásellenes plakátkampányról azt mondta, a világon mindanhol folytatnak információs kampányokat a kormányok a legfontosabb dolgokról, a választás előtt pedig a migráció volt a legfontosabb téma Magyarországon.

Szijjártó azt is kijelentette, hogy nem igaz, hogy a média nagy része kormánypárti. 

A magyar nyelv elég nehéz, ezért a külföldiek könnyen félrevezethetők az ilyen hazugságokkal, de ha valaki tud magyarul és megnézi az internetet, alig fog kormánypárti oldalakat találni, a legolvasottabb netes lap nagyon kritikus, vagy ellenséges a kormánnyal, a legnézettebb televízió komolyan ellenséges a kormánnyal, ez az RTL

- mondta, hozzátéve, hogy "nem igaz, hogy a sajtószabadság, vagy a gyülekezési szabadság veszélyben van." Az ezt firtató kérdésre válaszul visszakérdezett:

Milyen újságírók vagy lapok voltak elnyomva? Alkalmazott bárki is cenzúrát?

Majd arra, hogy Orbán Viktor barátjáé (Mészáros Lőrinc) a lapok egy jó része, Szijjártó azt mondta: "Visszamehetünk a kommunizmusba és mondhatjuk, hogy a magántulajdon nem engedélyezett a médiában, de ezt akarjuk tenni? Mi van, ha a tulajdonos el akarja adni a lapját? Ez a kormány hibája?" Majd a Népszabadság esetére utalva azt mondta, az senkit nem zavart, hogy az részben a szocialista párté volt. "Nem fura, hogy ha liberális vagy baloldali pártokról van szó, senki nem teszui fel ezt a kérdést?"

Arra a felvetésre, hogy akkor itt most egy összeesküvésről van-e szó a kormány ellen, és ezért kritizálják őket több oldalról is, Szijjártó azt mondta:

Nem tudom, hogy összeesküvés-e vagy sem, de ezek hazugságok. Nem tudom, hogy együtt csinálják-e vagy sem, de ez komoly dolog.

A bírói kinevezést érintő kérdésekkel kapcsolatban azt mondta, ő nem ismer egy bírót sem, akit azért választottak volna meg, mert kormánypárti volt. "Sok olyan döntése van a bíróságoknak, amikkel nem értek egyet, magánemberként meg is lehet a véleményem, politikusként nem mondhatok senmmit, mert akkor beavatkoznék a függetlenségbe, de nem ismerek egy bírót sem, akit azért neveztek volna ki, mert kormánypárti volt" - közölte. Szijártó szerint az igazságszolgáltatási rendszer reformjáról a bírók között folyik a vita, a kormánynak pedig semmi köze hozzá.

A migrációról és a határzárról azt mondta, csak legálisan lehet Magyarországra bejutni, ha valaki felmutatja az úti okmányait. Azzal kapcsolatban, hogy akkor mi lesz a menekültekkel, Szijjártó azt fejtegette, szerinte nem lehet menekült az, aki 5-6 békés országon át végül Magyarországra akar bejutni, mert az nem emberi jog, hogy az emberek eldöntik, hogy hol akarnak élni, majd átmennek 5-6 országon illegálisan. "Ahhoz van joguk, hogy elmenjenek a legközelebbi biztonságos helyre" - közölte.

A miniszter szerint Magyarország is kiveszi a részét a menekültválság kezeléséből az EU határvédelmével, illetve a Hungary Helps programmal, amely a közel-keleti keresztényeket segíti. Arra a kérdésre, hogy a muszlimokat miért nem, Szijjártó azt mondta, Magyarország egy keresztény ország, és nincs más program, ami a keresztényeket célozza. (A programról és annak hasznáról a múlt héten írtunk részletesebben.)

Szijjártót az interjúban szembesítették a korrupciót érintő vádakkal is, amire a következő választ adta: 

Nevetséges ezzel vádolni a miniszterelnököt. Az egyszerűen hazugság, hogy a miniszterelnök közpénzt használ magán ügyekre. Ezt vissza kell utasítanom, és ez botrányos, hogy ilyeneket lehet mondani következmények nélkül.

A miniszter ezen kívül még védelmébe vette Lengyelországot is, mondván az őket ért vádak is nevetségesek, mert ők csak a bíróságokat akarják megreformálni, és beszélt arról is, hogy hatalmas a tét a jövő évi EU-választáson. Végül közölte, hogy nem igaz, hogy Magyarországot nem vennék fel most az EU-ba.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Csak a szokásos: kánikula, szél és zivatar várható a hétvégén

Csak a szokásos: kánikula, szél és zivatar várható a hétvégén

Lesz valami az új BMW M3-asban, ami nincs az Audi Sportnak és a Mercedes-AMG-nek

Lesz valami az új BMW M3-asban, ami nincs az Audi Sportnak és a Mercedes-AMG-nek

Hollik: Arra kérheti a Fidesz-KDNP a kormányt, hogy vegye át a Lánchíd felújítását

Hollik: Arra kérheti a Fidesz-KDNP a kormányt, hogy vegye át a Lánchíd felújítását