szerző:
hvg.hu

A nemzetközi szervezet szerint a közmédia elfogult volt. A kormányzat szerint az EBESZ túllépte a hatáskörét.

Demokratikus volt az április magyar választás, de nem voltak egyenlőek a feltételek a pártok közötti versenyben - derül ki az EBESZ-nek a választásokról készült részletes jelentéséből. Az RTL Klub Híradója szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet több problémát is feltárt a választást megelőző kormányzati kampánnyal kapcsolatban. Aggályosnak találták,

  • hogy a kormányzati és a fideszes kampány összemosódott,
  • hogy a közmédia elfogult volt, egyoldalúan tájékoztatta az embereket a pártok programjairól, így a választók nem biztos, hogy megalapozott döntést tudtak hozni,
  • és hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő, de magyar lakcímmel rendelkező szavazók nem egyenlő feltételek mellett adhatták le voksaikat.

A szervezet több ajánlást is megfogalmazott, többek között azt, hogy a magyar kormányzatnak törekednie kellene a közmédia függetlenítésére, azonos lehetőséget kellene adnia minden külföldön élő szavazónak, illetve nem kellene korlátoznia a civilek jogait.

A kormányzat érdemben nem reagált a megfogalmazott kritikákra, csak annyit közöltek, hogy az EBESZ túllépte a hatáskörét, és láthatóan nyomást akar gyakorolni Magyarországra.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!