szerző:
MTI / hvg.hu

A szerb elnök elmondta, nem állíthatták meg, mert akkor még nem volt ellene nemzetközi körözés, a Magyarországra belépési engedélyt pedig Albániában kapta meg.

Szerbián keresztül jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a múlt hétfőn, de mivel akkor még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, a szerb hatóságok nem állíthatták meg – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök a kormányhoz közel álló Happy Televízióban hétfő késő este.

Vucic azt mondta, információi szerint Nikola Gruevszki november 11-én hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába távozott két magyar állampolgár kíséretében. Onnan Montenegróba, majd Szerbiába utazott. A határokon személyi igazolvánnyal igazolta magát.

A szerb államfő elmondása szerint

a volt macedón miniszterelnök Szerbiából Magyarországra a Horgos–Röszke határátkelőhelyen jutott át, ahol személyi igazolvánnyal, valamint egy, Albániában kiállított belépési engedéllyel igazolta magát.

A magyar kormány korábban azt mondta, Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér, de azt nem pontosították, hogy melyiken. Vucic közléséből az következik, hogy ez a tiranai lehetett, lapértesülések szerint ráadásul Gruevszki Albániából magyar követségi autókkal közlekedett. A parlamentben a Miniszterelnökség államtitkára azt hangoztatta, hogy Gruevszki különleges bánásmódot igényel, ezért nem a határon bírálták el a menedékkérelmét, holott a vonatkozó jogszabályok erre nem adnak lehetőséget.

A szerb elnök azt is elmondta, az Interpol szkopjei irodája csak november 13-án 19 óra 35 perckor küldte el a szerb hatóságoknak a nemzetközi elfogatóparancsot, ezért nem tartóztathatták le, amikor áthaladt Szerbián.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. A kormánypárti Magyar Idők úgy tudja, Gruevszki ezt meg is kapta, bár Zoran Zaev macedón kormányfő korábban kijelentette: Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, és Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról