szerző:
hvg.hu

A Deutsche Welle macedón kiadása állította össze a körözött politikus itinerét.

A médium szerint a volt macedón miniszterelnököt úgy hozhatták ki hazájából – ahol kétéves letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ám a határidőre nem vonult be a börtönbe –, mint egy kémfilm szereplőjét.

Ahogy mi is megírtuk, Nikola Gruevszki macedón privát és magyar diplomataautókkal juthatott át a Macedóniát Magyarországtól elválasztó három balkáni országon.

A Deutsche Welle értesülése szerint a volt kormányfő

  • a múlt vasárnap, november 11-én 19 óra 10 perckor lépett át Albániából Montenegróba Bozsaj átkelőhelynél, a személyi igazolványát használva. Ott a podgoricai magyar nagykövetség autója várt rá.
  • A montenegrói fővárosba egy Volkswagen Jettával vitték, ott a nagykövet helyettese várta egy másik személlyel. Átültek egy másik autóba, amely Dobrakovo határátkelőjéhez hajtott.
  • A határhoz 22 óra körül értek és léptek át Szerbiába. Ott újabb magyar diplomatákkal találkozott, akik Belgrádból jöttek a volt kormányfőért. A „fogolyátadás” a gostuni Lux motelben zajlott le.

Ekkor Gruevszki még gond nélkül tudott utazni a személyi igazolványával, akkor ugyanis még nem adták ki ellene a nemzetközi elfogatóparancsot, a balkáni országok közötti megállapodások alapján pedig elég ez a dokumentum a határok átlépéséhez – írja a DW.

A cikk arról nem számol be, hogyan juthatott be Magyarországra Szerbiából Gruevszki, ez továbbra is kérdés. Azt korábban Gulyás Gergely közölte, hogy a macedón politikus egy meg nem nevezett ország magyar nagykövetségén jelezte, hogy politikai menedékjogot kér Magyarországon. A DW szerint ez Tiranában történt.

A DW azt írja, az albán hatóságok továbbra is vizsgálják, mikor és hogyan léphetett be hozzájuk Macedóniából Gruevszki, illetve hogy segítették-e akkor magyar diplomaták. Feltételezésük szerint az a határátlépés illegális volt, a hatóságok ugyanis nem vették nyilvántartásba.

A cikkből az is kiderül, hogy míg az albán és a montenegrói rendőrség már nyilatkozott a kérdésben, a macedón egyelőre nem adott ki közleményt, ezért is jelenik meg annyi találgatás a helyi sajtóban. Például az, hogy Gruevszki még mindig Albániában van, vagy hogy női ruhába öltözve lépett be Magyarországra, így verte át a hatóságokat.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh András Itthon

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Zavaros múltú szélsőjobbosok, otthoni hatóságaikkal összetűzésbe került kelet-európaiak, és nemzetközi körözés alatt álló közel-keleti üzletember is megpróbált új otthonra lelni Magyarországon. Lássuk, kikkel kivételezett az Orbán-kormány!

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs