szerző:
hvg.hu

A Magyar Idők előállt a részletekkel, ám a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén a képviselők ezt máshogy hallották. Később Nikola Gruevszki a Facebook oldalán megerősítette a hírt.

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak – a Magyar Idők információi szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal. A volt macedón miniszterelnök kérelmét pár nap alatt kivizsgálták. A lap úgy tudja, a hatóság szerint megalapozott volt Gruevszki azon félelme, hogy hazájában veszélyben lenne az élete.

A lap úgy tudja, a bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy

Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A Bevándorlási Hivatal a hvg.hu kérdésére eddig nem válaszolt, ahogy a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium és a Kormányszóvivői Iroda sem. Nikola Gruevszki viszont a Facebook oldalán megerősítette a hírt.

A Nemzetbiztonsági bizottság ülésén nem ezt mondták

A Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén is téma volt a volt macedón miniszterelnök ügye, Mirkóczki Ádám jobbikos bizottsági elnök a hvg.hu-nak azt mondta,

a testület ülésén Végh Zsuzsanna, a hivatal elnöke azt közölte velük, hogy még le sem zárult a volt macedón kormányfő menedékkérelmi eljárása.

Példátlannak tartja, hogy a bizottságot átverték, azt mondta, kezdeményezik Végh újbóli meghallgatását, de ennyi erővel fel is oszlathatja magát a bizottság, mert így semmi értelme. Mirkóczki szerdára összehívta a bizottság rendkívüli ülését.

A lap szerint Gruevszkit november 12-én hallgatta meg a Bevándorlási Hivatal Budapesten. A volt miniszterelnök másnap posztolta ki a Facebook oldalára, hogy Budapesten van.

A magyar állam segítségével lépett be útlevél nélkül

Fontos kérdés volt az ügyben, hogy érvényes útlevél nélkül hogyan léphetett be Magyarországra a politikus. A balkáni útvonalon ugyan lehet személyivel közlekedni, Magyarországra viszont neki útlevél kellett volna.

A Magyar Idők cikke erre is választ ad. Azt a korábbi hírekből tudtuk, hogy Gruevszki Macedóniából az albán fővárosba, Tiranában ment - azt nem tudni, hogyan szökött át a határon -, ott kereste fel a magyar követséget és kért menedéket. Utána Montenegróba, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. A cikkben nem szerepel, de külföldi lapok korábban feltárták, magyar követségi autókkal szállították Gruevszkit. Úti okmányként a személyi igazolványát hasztnálta, egészen a magyar-szerb határig, ahol útlevelet kértek tőle, mikor

Gruevszki egy, a magyar állam által neki kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmányt mutatott be, így folytatta útját Budapestre.

Aleksandar Vucic szerb elnök egy interjúban megerősítette, hogy Szerbián keresztül jutott Magyarországra Nikola Gruevszki, de mivel akkor még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, a szerb hatóságok nem állíthatták meg.

Gruevszki szerint koholt vádak alapján ítélték el

A hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt Gruevszki a lap szerint a Hatóság előtt azzal érvelt, a jelenlegi macedón kormány (amelyet a Fidesz szóvivője kapásból Soros Györgyhöz kötött) "antidemokratikus lépésekkel, mindennemű jogi bizonyíték nélkül akarja elvenni a szabadságát, visszaélve az ügyészi és bírósági rendszerrel." A volt miniszerelnök szerint koholt vádak alapján indultak ellene eljárások, a bírók jogszerűtlen döntéseket hoztak. Azt állította, a baloldali kormány nyomást gyakorolt a bíróságra.

Gruevszkit november 14-én hallgatta meg újból a Hivatal, ahol elmondta, miért nem kért magyar a kormány által biztonságosnak ítélt Szerbiában és Montenegróban védelmet:

mindkét említett országgal jó kapcsolatot ápol, kiváló az együttműködés köztük, ezért Gruevszki attól fél, hogy akár Szerbiába, akár Montenegróba való visszatérése esetén átadnák őt a macedón hatóságoknak.

Ennek az érvelésnek azért ellentmondanak Szijjártó Péter külügyminiszer korábbi nyilatkozatai, aki azt mondta, Magyarország jó kapcsolatot ápol Macedóniával, a jó viszony fenntartása fontos.

A menekültügyi hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a volt miniszterelnök

valószínűsíteni tudta a hazájában koholt vádak alapján ellene indult eljárások jogszerűtlenségét, és az őt ért diszkriminációt.

Azt is megállapították, hogy a volt kormányfővel szemben az igazságszolgáltatás pártatlansága megkérdőjeleződött.

A jogszerűtlenségek olyan mértékben súlyosak, hogy azok elérik az üldöztetés szintjét – állapította meg a hatóság. A Magyar Idők nyomtatott változata reggel megírta címlapon, hogy Gruevszki megkapta a menekültstátuszt, azonban ennél az egy mondatnál többet nem írtak erről. Ezt még nem vette át az MTI, az online cikket viszont szemlézte az állami hírügynökség.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint szokatlanul gyors döntést hozott a hatóság Gruevszkiről, ők a tempó alapján azt feltételezték, hogy elutasították Gruevszki kérelmét, aki innentől kezdve nyugodtan elhagyhatja az országot.

A HVG úgy tudja, Orbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust, diplomáciai forrásból úgy értesültünk, a sietség nem volt véletlen.

Az ügyben megkerestük a macedón kormányt illetve Macedónia magyar nagykövetségét, válaszukkal a cikket frissítjük. A macedón kormány azt közölte, mindenképpen kérik Gruevszki kiadatását.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

Azok a betegek járnak a legrosszabbul Kínában, akik nem a koronavírus fertőzöttjei

Hihetetlen helyen találkozott a 2-es villamos és egy autó

Hihetetlen helyen találkozott a 2-es villamos és egy autó

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják