szerző:
hvg.hu

Egy olyan passzusra hivatkozik a kormány Gruevszki beengedésével kapcsolatban, amely a kísérő nélküli kiskorúakra, a fogyatékkal élőkre, a várandós nőkre, vagy kínzást átéltekre vonatkozik.

Hétfőn a parlamentben is a Gruevszki-ügy volt a téma, miszerint a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök Budapesten tartózkodik és menedékjogot kér, ráadásul úgy jutott be Magyarországra, hogy nem volt útlevele. Lapértesülések szerint Albániából ráadásul magyar követségi autókkal közlekedett.

Az Index beszámolója szerint hétfőn a parlamentben az ellenzéki pártok képviselői napirend előtti felszólalásaikban kérdeztek rá a Gruevszki-ügy részleteire, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig megismételve a kormány korábbi közleményét a témában azt válaszolta, hogy Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér, de azt nem pontosította, hogy melyiken. Az államtitkár hangoztatta, hogy a magyar hatóságok nem segítették Gruevszkit a Macedóniából való kijutásban, de arra nem tért ki, hogy más országokban kapott-e magyar segítséget.

Orbán Balázs azt is mondta, Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy beutazik és meghallgatják, mint mondta, biztonsági okokból tették lehetővé számára azt, hogy ez Budapesten történjen meg. Orbán Balázs hozzátette azt is, hogy nem igaz, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye, mert szerinte a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat.

Az államtitkár a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg, amely úgy hangzik, hogy

a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben.

Orbán Balázs szerint a kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

A Magyar Helsinki Bizottság azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény pontosan felsorolja azt is, hogy ki számít "különleges bánásmódot igénylő személynek", és a volt miniszterelnök nem szerepel a kitételek között. A törvény maga ugyanis így definiálja a különleges bánásmódot igénylő személyt:

a kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – különösen a kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik.

A parlamentben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egyébként ellenzéki felszólalásokra reagálva azt is kijelentette, hogy "Gruevszki jogszerűen tartózkodik Magyarországon", Orbán Balázs pedig ezt azzal is megtoldotta, hogy szerinte a kormány épp akkor szegte volna meg a nemeztközi és hazai jogszabályokat, ha a határon folytatják le az eljárást.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről