szerző:
hvg.hu

A botrányos jelenetek közepette a fideszes képviselők megszavazták a sokat bírált javaslatot.

A regnáló hatalom számára kényes ügyeket tárgyaló, úgynevezett közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot is megszavazták a folyamatos fütyülés, sípolás és szirénázás közben szavazó fideszesek.

A Fidesz az előző parlamenti ciklusban ezt azért nem tudta létrehozni, mert menet közben megszűnt a kétharmados parlamenti többsége. Ezután a Fidesz megpróbálta egyszerű többséggel is átnyomni a javaslatot, de ezt az államfői vétó nyomán az Alkotmánybíróság akadályozta meg.

Az eredeti tervek szerint a különbíróságok hatásköröket vonnának el a már meglévőktől. Itt határozhatnának az állami szervek, például az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy éppen a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről. Itt dőlne el az is, hogy az állam mit titkolhat el, ugyanis a közérdekű adatok kiadása miatti perek is oda tartoznának. És persze választási ügyekben is ott mondanák ki a döntő szót.

Ez volt a 17. napirendi pont, a rabszolgatörvény a 40. Az ellenzéki képviselők azzal próbálták megakadályozni a parlamentben a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat, valamint a Munka törvénykönyvének "rabszolgatörvényként" elhíresült módosítását, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. A szerdai levezető elnök Latorcai János megpróbált ugyan felmenni a pulpitusra, de ezt megakadályozták, így végül a parlamenti patkóban lévő helyéről egy mobil mikrofonnal állt neki levezényelni a szavazásokat az ellenzék folyamatos sípolása közepette. Az eseményeket itt követhetik élőben!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Miniszteri felügyelet alá kerülnek a közigazgatási bíróságok

Esztergomba járhat majd, akinek fellebbezési ügye van a közigazgatási bíróságon – derült ki a Kormányinfón. A hatóságok készülnek a hajléktalanság betiltásának érvényt szerezni. Szóba került még a Századvég-ügy, illetve megszületett egy újabb kormányzati szállóige luxusrepülőzés ügyben: "életszerűtlen ilyen morális elveket számon kérni a miniszterelnökön".

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve