szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A botrányos jelenetek közepette a fideszes képviselők megszavazták a sokat bírált javaslatot.

A regnáló hatalom számára kényes ügyeket tárgyaló, úgynevezett közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot is megszavazták a folyamatos fütyülés, sípolás és szirénázás közben szavazó fideszesek.

A Fidesz az előző parlamenti ciklusban ezt azért nem tudta létrehozni, mert menet közben megszűnt a kétharmados parlamenti többsége. Ezután a Fidesz megpróbálta egyszerű többséggel is átnyomni a javaslatot, de ezt az államfői vétó nyomán az Alkotmánybíróság akadályozta meg.

Az eredeti tervek szerint a különbíróságok hatásköröket vonnának el a már meglévőktől. Itt határozhatnának az állami szervek, például az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy éppen a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről. Itt dőlne el az is, hogy az állam mit titkolhat el, ugyanis a közérdekű adatok kiadása miatti perek is oda tartoznának. És persze választási ügyekben is ott mondanák ki a döntő szót.

Ez volt a 17. napirendi pont, a rabszolgatörvény a 40. Az ellenzéki képviselők azzal próbálták megakadályozni a parlamentben a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat, valamint a Munka törvénykönyvének "rabszolgatörvényként" elhíresült módosítását, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. A szerdai levezető elnök Latorcai János megpróbált ugyan felmenni a pulpitusra, de ezt megakadályozták, így végül a parlamenti patkóban lévő helyéről egy mobil mikrofonnal állt neki levezényelni a szavazásokat az ellenzék folyamatos sípolása közepette. Az eseményeket itt követhetik élőben!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Miniszteri felügyelet alá kerülnek a közigazgatási bíróságok

Esztergomba járhat majd, akinek fellebbezési ügye van a közigazgatási bíróságon – derült ki a Kormányinfón. A hatóságok készülnek a hajléktalanság betiltásának érvényt szerezni. Szóba került még a Századvég-ügy, illetve megszületett egy újabb kormányzati szállóige luxusrepülőzés ügyben: "életszerűtlen ilyen morális elveket számon kérni a miniszterelnökön".