szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ha megszavazzák, a Közigazgatási Felsőbíróság elnökét március végéig megválaszthatják.

Benyújtották a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek – közölte az igazságügyi miniszter. A javaslat szerint 2019. március 31-ig megválaszthatják a Közigazgatási Felsőbíróság elnökét. Trócsányi László azt is bejelentette, a kormány nevében a Velencei Bizottsághoz fordul azért, hogy a testület vizsgálja meg, a törvény összhangban áll-e a nemzetközi sztenderdekkel.

A vizsgálatot a „törvényjavaslat iránti fokozott hazai és nemzetközi érdeklődésre figyelemmel” kéri, valamint azért, mert egyes ellenzéki pártok szerinte felelőtlenül már most támadják a tervezetet, anélkül, hogy annak tartalmát ismernék.

Trócsányi László elmondta, a közigazgatási bíróság külső igazgatását az Igazságügyi Minisztérium végzi majd, vagyis

a mindenkori igazságügyi miniszter lesz a parlament előtt felelős azért, hogy független, hatékony és magas színvonalú közigazgatási bíráskodás működjön. 

A regnáló hatalom számára kényes ügyeket tárgyaló, úgynevezett közigazgatási bíróságokat a Fidesz az előző parlamenti ciklusban azért nem tudta létrehozni, mert menet közben megszűnt kétharmados parlamenti többsége. Ezután a Fidesz megpróbálta egyszerű többséggel is átnyomni a javaslatot, de ezt az államfői vétó nyomán az Alkotmánybíróság akadályozta meg.

Az eredeti tervek szerint a különbíróságok hatásköröket vonnának el a már meglévőktől. Itt határozhatnának az állami szervek, például az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság vagy éppen a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről. Itt dőlne el az is, hogy az állam mit titkolhat el, ugyanis a közérdekű adatok kiadása miatti perek is oda tartoznának. És persze választási ügyekben is ott mondanák ki a döntő szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: Miniszteri felügyelet alá kerülnek a közigazgatási bíróságok

Esztergomba járhat majd, akinek fellebbezési ügye van a közigazgatási bíróságon – derült ki a Kormányinfón. A hatóságok készülnek a hajléktalanság betiltásának érvényt szerezni. Szóba került még a Századvég-ügy, illetve megszületett egy újabb kormányzati szállóige luxusrepülőzés ügyben: "életszerűtlen ilyen morális elveket számon kérni a miniszterelnökön".

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin