szerző:
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

„A divat annyit jelent, hogy úgy öltözöl, ami éppen divatos. A stílus pedig inkább az, hogy önmagad vagy” – ha igaza van a dominikai származású amerikai divattervezőnek, a néhai Oscar de la Rentának, aki egykor Jacqueline Kennedyt is öltöztette, akkor akad némi gond. A visegrádi négyek és Sebastian Kurz osztrák kancellár budapesti csúcstalálkozóján ugyanis a jelek szerint a meghívott kormányfők követték a divatot, Orbán Viktor pedig inkább egy stílust képviselt a közös képen az ezer ránctól szenvedő – az interneten önálló életre kelt – öltönynadrágjával.

A stílus a Kádár-korszak színdarabjaiból és játékfilmjeiből ismert téeszelnöké,

aki magabiztos harsánysággal mozog a társaságban, és zsebre dugja a bal kezét, miközben a jobbal parolázik – ez utóbbi is szerepel Orbán repertoárjában. Mivel a magyar miniszterelnök a megjelenésével kapcsolatban közismerten nem hallgat protokollszakértőkre, még van remény, hogy kap hasznos tanácsot elsőszülött lányától, ha ő már úgyis a magyar divatipar legbefolyásosabb személyiségének tekinthető.

Pedig örülhetett a V4 kormányfőinek és Kurznak a megbeszélésén, hiszen politikai divatot csinált: mint a Világ rovat cikkéből kiderül, a kancellár az EU soros elnökségét átvevő Ausztria vezetőjeként arra összpontosít majd, hogy az unió külső határait áthatolhatatlanná tegyék, és feltartóztassák a menekültek hullámát. Vagyis azt teszi, aminek az első hirdetője – kétségkívül kiváló politikai szimattal – Orbán volt. De az orbáni szabásmintát követi Románia is, ahol a kormány éppen a bíróságokat készül maga alá gyűrni, hogy az igazságszolgáltatás ne fenyegethesse a korrupt politikusokat.

Nem túl elegánsak a nemzeti együttműködés rendszerének milliárdossá vált oligarchái sem,

akik – mint a Fókuszban rovat összeállítása részletezi – a felhalmozott vagyonból még véletlenül sem igyekeznek jótékonykodni. Vagyis nem Carnegie-k vagy Rockefellerek, de még nem is csak Zuckerbergek, bármennyire méri is a legismertebbjük önmagát a Facebook-alapítóhoz. A Portréban bemutatott sztárséf, Huszár Krisztián pedig fellebbenti a fátylat arról is, hogy a ner-lovagok és az újgazdag réteg tagjai a kivételes kulináris örömöket kínáló éttermekben fel vannak háborodva, hogy miként lehet ekkora összeget kiadni kajára, és cselédnek nézik a szakácsot.

Divatjamúltnak tűnik viszont címlapsztorink hőse, Andy Vajna, akitől a Magyarország rovat írása szerint szívesen elvennék a megőrzésre átadott médiabirodalmat. Nemcsak azért, mert a kormánypártban még véletlenül sem szeretnék jövendőbeli örökösnek látni a gyémánt- és fánkbizniszben utazó feleségét. Hanem mert a hollywoodi producerként az utolsó vágás jogához szokott Vajna a jelek szerint már nem mindig akarja követni az éppen – a nyugati mintáktól szerfölött idegennek tetsző – kereszténydemokrata stílusra váltani igyekvő hatalom cikcakkjait.

De szorgos kormánypárti publicistaujjak tűvel szurkálják Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját is, aki az interjújában úgy véli, az immár Kurz által is divatosnak tartott kerítéssel időt nyerünk, hogy a hitében és kulturális identitásában meggyengült kontinens megerősödjék. És akkor talán a kerítések is kimennek a divatból, ahogy a berlini fal is leomlott – a még az építés előtti furcsa állapotok korszakába a Szellem rovat kínál időutazást. Mert a francia Yves Saint Laurent pedig azt mondta: „A divatok elmúlnak, de a stílus örök.”

A szerző a HVG vezető szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!