szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?” – tette fel a kérdést a Ripost január 9-én. A Médiatanács vizsgálja ezt.

Azt írja az Index, hogy egy bejelentést követően a Médiatanács a január 15-i ülésén elővette a Ripost nem sokkal korábbi címlapját, amin a hajléktalanok ellen uszítottak:

Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?

 

©

A bejelentés azt kifogásolta, hogy a Ripost nem tartotta be az Smtv. 14. § (2) bekezdésében, valamint a 17. § (1) és (2) bekezdésben foglaltakat. Az Index idézi, mik ezek:

A médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.

A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére.

A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség kirekesztésére.

A Médiatanács szerint a fent taglaltaknak nem felelt meg a Ripost, kirekesztő volt, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő, és az emberi méltóságot nem tartotta tiszteletben – ezért indult az eljárás. Továbbá kötelezik a lapot, hogy indokolja meg a cikkét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!