szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

A főszereplő kurjantá a magasból: „Győzni fogunk. Újra és újra győzni fogunk!” Minden egyébre ott az Állami Számvevőszék.

Sok minden van, mi értelmetlen, de az európai választás előtt pár hónappal megtartott miniszterelnöki „évértékelő” tartalmi elemezésénél nincs értelmetlenebb semmi. Az ilyesmit ezért meghagyjuk a Századvég és a kormánymédia legényeinek, ők legalább kapnak érte rendesen pénzt.

Mi inkább foglalkozzunk a kontextussal.

Választás előtt pár hónappal az ország leggazdagabb embere a nemzet örökös miniszterelnöke nem az országot értékeli, és a bejelentett ígérethegyekkel a legkevésbé sem szab új vagy bármilyen irányt a kormányzásnak, hanem kampánynyitó beszédet tart, azaz közzéteszi, hogy mostantól az értékelvű konzervatív oldal milyen politikai terméket fog ugyanolyan mély meggyőződéssel képviselni, ahogyan az előző tizennégyet is képviselte a polgári Magyarország álmától a rezsicsökkentésen át a Soros-ellenes honvédő háborúig.

A tegnapi műsor legfeljebb annyi érdekességgel bírt, hogy kiderült: átmeneti időszakban vagyunk, megkezdődött a politikai termék lecserélése, de ahogy mi sem engednénk el az egyik indát addig, amíg nem érjük el a kezükkel a másikat, a sorosozás az új csodafegyver megtalálásáig még velünk marad. Aztán megy a rezsicsökkentés, a polgár, a plebejus, a kereszténydemokrata után a kukába.

Ezt a pillanatot örökítette meg a fénykép a Várbazárban: balkezével Orbán erősen fogja a Soros-indát, bár érzi, hogy csökken a lendülete, a helyzeti energiája nagy, a mozgási viszont szinte nulla, hiába szép a kilátás onnan a csúcsról, ha haladni akar, akkor meg kell ragadnia a következő indát, de nem tudja melyiket. A jobb kezét már kinyújtotta, azonban egyelőre nem fogott meg vele semmit. A közönségnek ilyenkor lélegzetvisszafojtva kellene izgulnia, de a jelenlévő nézők – köztük megannyi letöltendő év büszke tulajdonosai – pontosan olyan nyugodtnak látszanak, mint a mutatvány végrehajtója, ami egyáltalán nem meglepő, a teremben ülők tudják, hogy nem fog leesni, nem azért tartja a legfőbb ügyészt, hogy biztosítókötél nélkül ugráljon. A főszereplő kurjantá is a magasból: „Győzni fogunk. Újra és újra győzni fogunk!”

Minden egyébre ott az Állami Számvevőszék.

Propagandával vagy adminisztratív eszközökkel, majd összehozzák a győzelmet közösen valahogy. Tehát mit tudtunk meg tegnap az élet nagy kérdéseiről? Legfeljebb azt, hogy az európai választást még lenyomják rutinból a bemikrózott sorosozással és migránsozással, az eljövendő évek nagy ügyére várni kell (a szüljön minden magyar nő, kivéve a romák sokadszorra felmelegített programja természetesen nem az), az újdonság és az izgalom érezhető hiányát pedig a kormány teljesítményének felmagasztalásával próbálják kompenzálni. Ami senkit nem ért váratlanul, hiszen hetek óta folyik a közpénzből finanszírozott Fidesz-kampány ezzel a tartalommal – ez csak az ellenzéki pártokat rommá büntető hatóságnak nem tűnik fel.

A sikerpropaganda annak beismerése, hogy a sorosozáson kívül más most nem jut eszükbe. A tavalyi választáson az eredmények bemutatására annyi energiát sem vesztegettek, mint Polt Péter az Elios aktákra, és nem csak azért, mert az egészségügyi és oktatási sikereknél még a magyar falvakba mecseteket építő transznemű terroristák víziója is hihetőbbnek tűnt, hanem azért, mert minden marketingakciónak van életciklusa, és a rezsicsökkentéssel stopsorossal egy éve bármit el lehetett adni, mostanra viszont kicsit uncsivá vált.

Amiben nyilván közrejátszik az a tény, hogy gyakorlatilag nem érkeznek Európába menekültek. Így a Magyarország legfontosabb problémáinak listáján eddig a nagyjából 900. helyén található bevándorlás probléma kikerült az első ezerből. Soros persze ott ármánykodik a távolban, de nem véletlenül szerepel a folytatásos filmekben is minden részben új fő gonosz. Három epizód után még Darth Vadert is le kellett cserélni.

Ez volna a kontextus. A tartalomról mindent elmond, hogy a „családbarát” akcióterv részeként bejelentetett bölcsődefejlesztés annyira friss ötlet, hogy tavaly halasztották el az előző bejelentés végrehajtását. Kilenc éve kormányoz ez a társaság, a demográfiai válság megoldását kilenc éve nevezik a legfontosabb célnak, és a magyar népesség ebben a kilenc évben folyamatosan csökkent.

Ezt nevezhetnénk akár totális kudarcnak is. Ők nemzeti felemelkedésnek hívják.

„Az egészségügyben is mocorog már valami” – mondja a stadionépítés Paganinije. K i l e n c hosszú esztendőnyi kormányzás után valami mocorog. Pártfőtitkár elvtársnak jelentjük, az álmennyezet fölött futkározó patkányokat tetszik hallani.

Innentől átadjuk a szót Kiszelly Zoltánnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!