szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött a 444.hu-nak a ferencvárosi parkolási rendszerről szóló, közösségi finanszírozással készült filmjének első része.

"Egy háttérbeszélgetésünkön az egyik legnagyobb parkolási cég volt vezetője elmesélte, hogy az automatákba bedobott pénzzel az volt a bevett eljárás, hogy kiszórták az asztalra, középen beletúrtak, az egyik fele ment a kasszába, a másik pedig egyenesen a zsebükbe" – így kezdődik a 444.hu tényfeltáró filmjének első része. A mondat erős, ám kiderül: nem ez a legmegdöbbentőbb részlete a IX. kerületben működő parkolási rendszert övező visszaéléseknek.

A filmben felidézik azokat a furcsaságokat, amelyek a budapesti parkolási rendszer működtetését a kezdetek óta meghatározták. Például hogy a parkolást a 90-es években olyan üzleti csoport, a Centrum vette a kezébe, amelyet erős szálak fűztek a politikához.

És emlékeztetnek arra is, hogy a 2010-es kormányváltás után törvényileg kötelezték az önkormányzatokat, hogy végezzék maguk a parkolás üzemeltetését: a továbbiakban tilos volt ezt magáncégeknek kiszervezni. Ferencvárosban és a fővárosi kerületek nagy részében azonban megkerülték ezt a szabályozást, és egy önkormányzati cégen keresztül újra magánvállalkozásokat bíztak meg az üzemeltetéssel.

Azt a 444.hu még 2017-ben kiderítette, hogy a IX. kerületi automaták egy része sorszám nélküli, vagyis az elszámolásból hiányzó parkolójegyeket ad ki, ezért a kerületi kasszából százmilliók hiányoznak. Hogy ez hogyan fordulhat elő, és hogy a parkolójegyek – ahogyan azt a kerületi parkolási ügyekben illetékes Martos Dániel, a ferencvárosi vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese állította – miért nem számítanak nyugtának, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy év alatt, 10 e-mail és több telefonbeszélgetés után sem árulta el.

Ferencvárosi parkolómutyi: a 444-nek adtak igazat a bíróságon

Minden pontban igazat adtak a 444-nek a buherált parkolójegyekről szóló anyaguk miatti perben.

A filmből ugyancsak kiderül, hogy a 2010-es pályázati kiírás szerint a parkolási rendszer üzemeltetőjének vállalnia kellett: a parkolóautomatákat távfelügyeleti rendszerre köti, amely egyebek mellett valós időben figyeli, hogy mennyi pénzt dobnak beléjük. Ez a kitétel azonban egy évvel később kikerült a szolgáltató kötelezettségei közül. Így azóta „érmeösszesítéssel” állapítják meg a parkolásból befolyt pénz mennyiségét.

Egy automatán viszont megfigyelték, hogy a távfelügyeleti szoftver mégis működik, valaki ugyanis adatokat kért le azon keresztül, vagyis valahol elektronikus elszámolásnak is lennie kell. Baranyi Krisztina kerületi önkormányzati képviselő arról beszélt a filmben: nem lehet tudni, ki kezeli a szoftvert, és azt sem tudni, mit csinálnak vele. Pedig az megfelelő jogosultsággal módosításra is alkalmas, az automata összes adata változtatható a segítségével.

A távfelügyeleti szoftverre vonatkozó kötelezettséghez hasonlóan a kiírásban az is szerepelt 2010-ben, hogy az üzemeltetőnek alkalmassá kell tennie a rendszert kártyás fizetésre is. Később azonban ezt a kitételt is kihúzták, így ma bankkártyával nem lehet fizetni a parkolásért.

A pénzt a kerületben egyetlen ember szedi be az automatákból, amit aztán egy VIII. kerületi pénzszámolóban számolnak össze. Az egyik ott dolgozó férfi a filmben elhangzottak szerint az összegek egy részét rendszeresen elsikkasztotta, ám sem az önkormányzatok, sem a rendőrség nem hajlandó tájékoztatást adni arról, hogy mennyi pénz tűnt el, meddig folyt a visszaélés, vagy hogy kik azért a felelősök.

A 444.hu szerint a "sorszámok hiánya a jegyekről és az ellenőrzőszalagokról, a NAV lapítása, a távfelügyelet és a kártyás fizetés kiiktatása mind-mind egy irányba mutat: a pénzügyi átláthatatlanság irányába."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede