szerző:
hvg.hu/MTI

A 35 éves férfi azért tudott fegyvert szerezve megszökni az ítélethirdetés után, mert a tárgyaláson levették kezéről a bilincset.

Késő esti közleményében magyarázta a Fővárosi Törvényszék, hogy a bíró szabályosan járt el a megszökött fogoly ügyében. A bíró a tárgyalás elején úgy rendelkezett, ha nincs akadálya,

az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja a nem helyénvaló mozgást.

A fogvatartott biztonsági kockázatáról nem neki kell döntenie, a biztonsági szempontokat a rendőrségen vagy a börtönben határozzák meg.

A bíróság nem kapott arra vonatkozó tájékoztatást és a tárgyaláson sem merült fel arra utaló körülmény, hogy a vádlott nem alacsony szintű biztonsági kockázati besorolású személy.

Ezt mutatja az is, hogy a férfit egy biztonsági felügyelő kísérte. Ha bármilyen jelzést kapnak, vagy a vádlott nem megfelelően viselkedik a bíróságon, a bilincset nem veszik le.

Jelen ügyben ilyen jelzés nem érkezett a bírósághoz, ezért rendelkezett úgy az eljáró tanács elnöke, hogy a kézbilincset lazítsák meg. Az előállított személy őrzése ettől függetlenül a biztonsági felügyelő feladata

- hangsúlyozta ismét a Fővárosi Törvényszék.

A 35 éves férfi az ítélethirdetés után vette el az őr fegyverét és szökött meg a Markó utcai épületből úgy, hogy túszként magával vitte az őrt, akit odakint elengedett. A lábán rabláncot viselő férfi egy Nissan SUV sofőrjét arra kényszerítette fegyverrel, hogy hajtson el vele. Így menekült Újpalotáig, de a Nyírpalota utcánál az őt üldöző rendőrök beérték, miközben a Nissan útját elállták. Az elítélt ezután kipattant a kocsiból és rálőtt a rendőrökre, információink szerint nem sebesült meg senki ebben a lövöldözésben.

Az elítélt ezután egy Mercedes autó hátsó ülésére próbált beülni, de az autót vezető férfi még időben kipattant a kocsiból és dulakodni kezdett a fegyveres bűnözővel. Beszéltünk a Mercedes sofőrjével, azt mondta,

teljesen őrült tekintete volt, sosem fogom elfelejteni.

A férfi nem akarta elárulni a nevét és kameránk elé sem állt, így kollégánk foglalta össze a beszélgetést.

A dulakodás után a szökött rab újból menekülni kezdett, de a rendőrök közelebb értek hozzá és egy parkolóban meglőtték.

A mentők súlyos, életveszélyes állapotban vitték kórházba, estére stabilizálták az állapotát.

Pénteken délután a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is azt közölte: nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt és megszökött, hiszen az eljáró bíró rendelkezett arról, vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről, az elítélt ezt kihasználva támadta meg a biztonsági felügyelőt. A 35 éves férfi most egy éves börtönbüntetést kapott.

A fogolyszökésről szóló további híreinket itt olvashatják: http://bit.ly/2Sz89Q0

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba