szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Néppárti bakugrások után a Fehér Házban köt ki Orbán Viktor, valóra válik egy régi álma, elkészül az a bizonyos fotó a kézfogásról. A magyar miniszterelnök közben számol, mit nyer és mit veszít azzal, hogy hátat fordított pártcsaládjának és az európai szélsőségesek klubjába tervez belépni. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.

Csak két névsor az elmúlt napokból:

  • Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, Donald Trump amerikai elnök.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, Recep Tayyip Erdogan török elnök, Abdel Fatah asz-Sziszi egyiptomi elnök, Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege, Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az első felsorolás Orbán Viktor elmúlt heteit mutatja, kivel találkozott vagy találkozik a közeljövőben, Trump hétfőn fogadja. (Több cikkben is foglalkoztunk ezzel, IDE és IDE kattintva éri el ezeket.)

A másik névsort a Washington Post ismertette, Rob Berschinski és Hal Brands publicisztikájának már a címe is az, hogy Orbánnak semmi keresnivalója az ovális irodában, majd sorolják, kikkel is találkozott például Trump, milyen társaságba kerül Orbán.

A látogatás nemcsak azért hatalmas hiba, mert egy olyan vezetőt támogat, aki sikeresen felszámolt egy demokráciát, hanem mert egy olyan menetrendet hagy jóvá, amely alapvetően veszélyezteti a transzatlanti biztonságpolitikát”

– írták.

Amerikai látogatása előtt Orbán Viktor még „rendbe tette” a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát, amikor Salvinit fogadta, még csak utalt arra, hogy kenyértörés lehet az eddigi együttélés vége (Ha a Néppárt összeköti magát a bevándorlást támogató baloldallal, nehéz lesz megtalálni a helyünket – mondta). De amikor az osztrák szélsőjobboldali Strache mellett állt („a jelenlegi jelöltekről úgy gondolom, hogy alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére”), mindenki számára világossá válhatott, nincs tovább.

A (szélső)jobboldal mai erős emberei, Salvini, Marine Le Pen és Jaroslaw Kaczynski tárt karokkal várják.

Tárt karokkal várja Trump is, megvan az oka, ugyanis elsősorban üzletelni fognak.

A találkozó előtt jelent meg az amerikai The Atlantic magazin hosszú cikke a magyar miniszterelnökről, ezzel a címmel:

Orbán Viktor háborúja az értelem ellen

A sok szempontból is lényeges írást röviden már ismertettük, de érdemes részletesebben is belenézni. Orbánt Sztálinhoz hasonlítják, David Cornstein amerikai nagykövet több megdöbbentő kijelentést is tett, a fókusz pedig a CEU-n van. (Az írás a The Atlantic magazin júniusi számában olvasható majd nyomtatásban, de online már most elérhető.)

Franklin Foer cikke a CEU Nádor utcai épületének tetőteraszán indul, ott találkozott Michael Ignatieff rektorral. „Ez a kedvenc helyem a kampuszon” – mondta Ignatieff, majd mesélni kezdett. Nyugodt, békés évekre számított Budapesten, amikor idejött, ám hamar berúgta az ajtót a magyar valóság, amikor megjött a hír, az autokrata Orbán és kormánya harcot hirdetett a CEU ellen. „Ennek nem szabadott volna megtörténnie” – mondta a rektor.

Foer írásának az a legerősebb része, amikor így fogalmaz:

Orbán Viktor Pol Pothoz és Sztálinhoz hasonlít az értelmiség „likvidálása”, a közoktatás leuralása és az állampolgárok engedelmességre nevelése terén.

Azonban – folytatja Foer – Orbán egy modern autokrata, nem kell éjfélkor bekopogtatnia valakinek az ajtaján, hogy jelezze, eljöttek érte, formailag a civil szervezeteket támadó jogszabályon sem lehetett fogást találni.

A cikk további része – egészen addig, amíg a szerző nem találkozik Cornstein nagykövettel – a magyar olvasó számára nem tartalmaz sok újdonságot, illiberális demokráciáról, a CEU-ról és arról van benne szó, miszerint Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az egyetem nem tartja be a magyar jogszabályokat.

Amikor Foer találkozott a nagykövettel, Cornstein érezhetően nem tudott mit kezdeni az egyetem ügyével. Amikor megkérdezte, hogy vajon a CEU ügye rossz hatással lehet-e az amerikai-magyar kapcsolatokra, a nagykövet annyit válaszolt: „nem igazán”. A mondata után egy követségi sajtós megkérte Cornsteint, menjenek ki a teremből, amire a nagykövet annyit mondott, „bajban vagyok.”

Mikor visszatértek, Cornstein azt mondta az újságírónak, talán érzékenyebben kellene viszonyulni a CEU-ügyhöz, majd elmondta, szomorú lenne, ha az egyetem elhagyná Budapestet, de első válaszát nem korrigálta. (Időközben megállapodott egymással a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem, arra kérték a magyar kormányt, biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés új fejezetét.)

Cornsteint megkérdezték arról is, mi a véleménye Orbán illiberális demokráciájáról. A nagykövet ekkor előredőlt a székéből, az asztalra könyökölt, majd magyarázni kezdte, ez attól függ, ki mit gondol erről az egészről. Hogy mit gondolnak róla Amerikában az emberek, mit gondol róla Trump és mi is a definíciója az illiberális demokráciának. Trump nagykövete hozzátette:

25-30 éve ismerem Donald Trump amerikai elnököt, elmondhatom önnek, imádná, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán Viktor. De nincs.

A cikket megosztotta Anne Applebaum nemzetközi hírű amerikai történész és újságíró, a kelet-közép-európai régió szakértője, aki azt írta, Cornstein az egyik legrosszabb amerikai nagykövet Európában, de lehet, hogy az egész világon.

A Trump-Orbán találkozó tétjéről, a lehetséges megállapodásokról és vitás kérdésekről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg