szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatót a magyar kormányfő Budapesten, amelyen világossá tette, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltjét alkalmatlan jelöltnek tartja az Európai Bizottság vezetésére.

"Baráti tárgyalásokon vagyunk túl, a kétoldalú kapcsolatok rendezettek és sikeresek" – kezdte a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott budapesti sajtótájékoztatót Orbán Viktor. Fontos kérdés volt az európai biztonság és a határvédelem kérdése, hiszen Magyarország Ausztria határszakaszát is védi, ráadásul mióta jobboldali kormány van Ausztriában, azóta az osztrák kormány is bevándorlóellenes – tette hozzá a magyar miniszterelnök, aki ezek után gyorsan ráért az európai kérdésekre.

Orbán szerint azért is értett egyet mindenben az osztrák politikussal, mert mindketten változást szeretnének Európában, fontosnak tartják a keresztény értékeket, és ellenzik a bevándorlást.

"Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép együttműködik a jobboldallal, akkor ez Európában is megtörténhet" – mondta a magyar kormányfő, aki szerint a jobbra való nyitást is lehetőségként akarják tartani.

©

Heinz-Christian Strache beszéde kezdetén köszönetet mondott Orbán Viktornak, aki szerinte megmutatta, mennyire fontos, hogy megvédjük a határokat.

"Az ő érdeme, hogy új gondolkodás honosodott meg Európában" – mondta.

Az osztrák alkancellár az európai parlamenti választásokról is beszélt. Strache feltételezi, hogy a hazafias pártok erősödni fognak, és először a történelem során egy hazafias európai frakció is létrejöhet. Ezért azt is reméli, hogy az Európai Néppárt felülbírálja a hazafias pártokkal szembeni kirekesztés politikáját. Az osztrák politikus hangsúlyozta: minden tagállamot egyenrangúként kell kezelni, nem lehet, hogy a brüsszeli bürokraták mondják meg, mit kell tenni.

"Senki nem akarja Európát tönkretenni. Mi vagyunk Európa szívében, ezért is akarunk rámutatni az Európai Unió gyengeségeire" – tette hozzá.

A Magyar Televízió kérdésére Orbán Viktor elmondta: Magyarország hosszú évek óta előfutára volt a nehéz kérdéseknek, és most külön öröm számára, hogy egyre többen vannak Európában, akik hasonló értékeket képviselnek, mint például az osztrákok. Ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők – ahova ő a baloldalt és az Európai Néppárt nagy részét sorolja – előnyben vannak, de a hazafias pártok előretörésével kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni.

Manfred Weber alkalmatlan

Orbán ezután gyakorlatilag néhány perc alatt felforgatta a forgatókönyvet, amikor kifejtette: a jelenlegi jelöltekről úgy gondolja, hogy alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére. A Reuters rákérdezett, hogy ezzel Manfred Weberre is gondolt-e, a válaszában pedig Orbán egyértelművé tette az álláspontját.

"A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg, márpedig Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni. Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira. Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet" – tette hozzá Orbán.

©

Az Európai Néppárttal kapcsolatban a magyar kormányfő most is megerősítette, hogy mielőtt bármit is lépnek, látniuk kell, hogy az EPP melyik irányba mozdul. Ő nem szeretné, ha a Néppárt balra tolódna, azt viszont tiszteletlenségnek tartaná, ha a néppárti kilépésről szóló döntéssel nem várnák meg a választások eredményét.

"A hűség fontos politikai kategória, és szeretnénk a közösség mellett kitartani, kivéve, ha a közösség azt mondja, hogy nem tartanak ránk igényt" – mondta.

Strache a lehetséges új európai pártcsaládról annyit mondott, hogy most először van lehetőség a hazafias frakciók együttműködésére, és Matteo Salvini végre magára vállalta ezt a feladatot. Azt is reméli, hogy ezzel a kérdéssel az Európai Néppárt is foglalkozni fog, és ezért is mennek el a milánói találkozóra, ahova Salvini hívta őket.

Nem hívták viszont Milánóba Orbán Viktort, aki azonban ezt egyáltalán nem bánja, hiszen amúgy sem mentek volna el.

Strache azt is kiemelte, hogy az ÖFP egyáltalán nem szélsőséges.

"Mindent, ami a fasizmushoz, nemzeti szocializmushoz kötődik, elutasítunk" – mondta az alkancellár, aki szerint a pártot csak azért vádolják szélsőjobboldalisággal, mert rossz színben tüntetik fel őket, amiért kritizálják a baloldalt.

Orbán erre annyit mondott: "az a tapasztalatom, hogy azok a pártok, amelyeket szélsőjobboldalinak neveznek, kormányon bizonyítják, hogy nem azok".

A két politikus találkozóján szóba került az osztrák családi pótlék kérdése is, de Orbán szerint ezt majd az Európai Bíróság döntése után kell napirendre tűzniük.

Dekadens jelöltek

A találkozó előtt Orbán Viktor a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek – húzta alá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" – tette hozzá.

Az Orbán Viktorral Budapesten találkozó osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache kíséretében ott van a szélsőjobboldali szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, Harald Vilimsky is. Az 53 éves politikus 2014 óta képviseli pártját – amelynek főtitkára is – Brüsszelben, előtte az osztrák parlamentben volt képviselő, azt megelőzően pedig a bécsi parlament felsőházában ült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden