szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elég visszafogott interjút adott a Kossuth rádiónak a miniszterelnök. A műsorvezető sem adta alá annyira a lovat, mint szokta, volt olyan kérdése, amire nem is kapott választ.

A Kossuth rádió reggeli miniszterelnöki interjújából is jól látszik: Orbán Viktor miniszterelnöknek nem érdeke általános kampányhangulatot gerjeszteni az EP-választás előtt. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint elég nagy siker néz ki a Fidesznek – a Závecz Research kutatása szerint például 13-14 mandátum is összejöhet, ha a falvakban is elindulnak szavazni az emberek.

Az alacsony részvétel mellett pedig az érdek az, a kormánypárt a saját táborát mozgósítsa, mindenki mást meg tartson otthon. Ehhez mérten volt visszafogott a miniszterelnök.

Nagy Katalin műsorvezető azzal nyitott: "tudta, hogy van egy ikertestvére Amerikában?" Mire Orbán azzal jött, több ikertestvére is van – többet között megemlítette az izraeli miniszterelnököt –, az köti őket össze, hogy a saját országuk ügyét teszik első helyre, és nem egy világkormány felépítésén dolgoznak, a döntési jogokat nem adják át másnak.

Hiába kérdezett rá kétszer is (!) Nagy Katalin, milyen megállapodásokat kötöttek Donald Trump amerikai elnökkel a hétfői washingtoni találkozón, Orbán nem árult el részleteket. Miután Trump nem az akadémiai világból, hanem az üzleti életből érkezett, bátrabb vezető, így a konkrét együttműködésről is egyeztettek, ám miután lesznek még szakértői megbeszélések, a konkrét üzletekről egyelőre nem beszél – fogalmazott.

Annyit mondott, a jobb védelmi képességek érdekében közép hatótávolságú légvédelmi rakétákra van szükség, a beszerzési folyamat jól halad, illetve sürgette Amerikát, hogy mielőbb valósuljon meg a gázkitermelés a Fekete-tengeren, hiszen csak így lehet diverzifikálni az ország gázellátását, csökkenteni az orosz függést. "Ez Magyarországnak érdeke."

Amúgy a találkozón szerinte a legfontosabb az volt, hogy "összevetették nézeteiket" arról, mik lesznek a nagy kérdések. Elmondása szerint Trump nagyon sok mindent tudott Magyarországról, leginkább a migrációval volt képben.

A magyar kerítés olyan sikeres, hogy az Washintonból is látszik.

Az európai hazugsággyár

– Nem tollas a hátunk – üzente Orbán a "nagy európai országoknak", amelyek szerinte átvernek minket. Az orosz szankciókat hozta itt fel, amiből szerinte látszik, hogy a szankciók mögé bújva a kiütötték a kisebb közép-európai országokat a piacról, ők ugyanis növelték a kereskedelmüket Oroszországgal, "a szankciók és az állítólagos rossz viszony ellenére".

Orbán beszélt arról is, diplomáciai szinten az a dolga, hogy barátokat gyűjtsön, és minél több barát van, annál sikeresebb egy ország. Éppen ezért működik együtt a kínaiakkal, oroszokkal és amerikaiakkal, értelemszerűen a NATO miatt az amerikaiakkal szorosabb a kapcsolat. Szerinte teljesen rendben van Amerikával és Kínával egyszerre üzletelni – noha a két ország között kereskedelmi háború dúl.

A miniszterelnök szerint itthon van egy torzult szemlélet: még a külpolitikában legképzettebb emberek is folyamatosan úgy írják le az ország helyét a világban, hogy kihez tartozik, míg az egészségesebb lelkületű nemzetek azzal foglalkoznak, mik a célok, és ahhoz kivel milyen kapcsolatot kell kiépíteni, milyen megállapodást kell kötni.

Liberális maffia

– Csak egy hazugság van Európában? – kérdezte Nagy Katalin, felvezetve ezzel a migráció témáját. Orbánt nem sokat kellett biztatni, előállt azzal, hogy

létezik egy liberális maffia,

pénzzel kitömött politikusokat, újságírókat és elemzőket magába foglalva.

A liberális maffia azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal: a migráció ellen nincs mit tenni.

Azokat pedig, akik ezt mégis képesek megállítani – őt, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest és Donald Trump amerikai elnököt – elkezdik gyűlölni. Orbán hosszan fejtegette, hogy ez a szellemi hálózat megpróbál egy gondolkodási keretet létrehozni, azt erőlteti, a kérdés, hogy "ebből kitörünk-e vagy sem". A tét, hogy sikerül-e olyan vezetőt választani, aki szembe mer fordulni azzal a nézettel, hogy a migrációval nincs mit tenni.

Orbán nem árulta el, hogy Weber helyett kit támogat Európai Bizottsági elnöknek.

Majd lesz olyan jelölt

– mondta, de megvárja a választás végét, az eredmény ismeretében árulja el preferenciáját. Az európai miniszterelnökök május 28-án kezdnek tárgyalni erről.

Támadnak!

A babaváró támogatásé a következő nagy blokk, kizárólag abból a nézőpontból, hogy ezt az Európai Bizottság támadja, de miért. A kormány napok óta szócsatázik az Európai Bizottsággal, azt kommunikálva, hogy Brüsszel támadja a programot. Az Európai Bizottság közleményekben védekezik: nem tudnak arról, hogy bármi problémájuk lenne a támogatással, a 100 százalékos állami támogatással kapcsolatban tettek olyan javaslatokat, hogy később ne legyen támadható a konstrukció.

Ez a nézőpont a beszélgetésben nem került elő, a kormányfő azt magyarázta, azért viseltetnek ellenszenvvel a magyar kormány iránt, mert nem migrációval akarja megoldani a demográfiai problémát, hanem családpolitikával.

Hosszú küzdelmet folytatok, hogy elfogadtassam Európában, hogy a családpolitika fontos.

Orbán a tiltott támogatás vádját álságosnak találja, "bezzeg a migránskártyákkal nem volt bajuk".

Azt azért elismerte, hogy nem az Európai Bizottság támadta meg az intézkedést, hanem ők kértek előzetes véleményt, hogy később egy esetleges jogi eljárás miatt ne kelljen változtatni a programon. Orbán azt állította, Brüsszel nem akarja megadni az előzetes hozzájárulást a programhoz (erre egyébként nincs szükség), de más téren is jogköröket akar elvonni, például a külpolitikai döntéseknél elég lenne egyszerű többség is. Így értelemszerűen nehezebb blokkolni bármit, "ami nem áll az ország érdekében".

Brüsszel birodalmi központként gondol magára, a nemzetállamok jogkörébe tartozó döntéseket el akarja vonni. Ez nem jó a magyaroknak.

Orbán az utolsó percekben lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse, mitől alakult "ilyen szépen" a magyar GDP, az EU és a németek a kanyarban sincsenek – fűzte hozzá a riporter. A lényeg: az a cél, hogy az EU-átlagot legalább 2 százalékkal haladjuk meg. Ez egyelőre bőven megvan, ám a szakértők figyelmeztetnek, néhány év múlva jelentősen, az átlagos szint közelébe lassulhat a bővülés – így pedig aligha teljesül Orbán álma, hogy 2030-ra Európa öt legjobb országa közé kerüljön Magyarország.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Már szeptemberben választás lehet Ausztriában

Már szeptemberben választás lehet Ausztriában

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

Orbán csak az állampolgári bizalom építéséért cukiskodott a háromévessel

Orbán csak az állampolgári bizalom építéséért cukiskodott a háromévessel

Erődemonstrációt tartott a Dél-kínai-tengeren egy amerikai hadihajó

Erődemonstrációt tartott a Dél-kínai-tengeren egy amerikai hadihajó

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás