szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar Nemzet: Brüsszel támadja a babaváró támogatást! Rétvári Bence: Brüsszel támadja a babaváró támogatást! Brüsszel: Tessék?

„Csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet” – így indul a Magyar Nemzet cikke, amely a kormánypárti lap szombati (hagyományosan legolvasottabb) számának címlapsztorijaként is értelmezhető. „Értesüléseik” szerint a kormányzatot, amely folyamatosan egyeztet az unióval, „meglepte a brüsszeli ellenkezés, mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt” problémája a brüsszeli testületnek.

Ezek után az Index is megkérdezte a bizottságot, hogy milyen kifogásuk van a nemrég elfogadott magyar törvényekkel szemben, és mikor indítottak vizsgálatot. Meglepetésre kiderült: a testület még csak nem is hallott arról, hogy bármiféle kifogása lenne a babaváró támogatással kapcsolatban.

Pedig közben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára már arról sajtótájékoztatott, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását.” (Aztán felháborodottan bezzeg-migránskártyázott egy jót – a kormánypropaganda e fogásáról éppen ma írtuk meg, hogy miért hazug.)

Ricardo Cardoso, az EB versenypolitikai szóvivője azt közölte az Indexszel: a bizottság nem kezdeményezett párbeszédet a magyar kormánnyal a babaváró támogatásról, viszont az Orbán-kormány Brüsszelhez fordult ebben az ügyben. „Nincs folyamatban vizsgálat, és a Bizottság nem fogalmazott meg semmiféle hivatalos álláspontot az ügyben. A Bizottság gyakran kapcsolatba lép a tagállamokkal az olyan intézkedések megvitatására, amelyek állami támogatást jelenthetnek” – írta a lapnak Cardoso.

Hogy a magyar hatóságok miért is fordulhattak hozzájuk, azt a bizottsági szóvivő azzal magyarázta: az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok lehetővé teszik a tagállamoknak, hogy szabadon támogassák az általuk jónak látott társadalmi célokat és polgáraikat, és ne sérüljön a verseny sem. Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok ugyanis egyáltalán nem is vonatkoznak magánszemélyeknek nyújtott támogatásokra. Magyarán, ha Brüsszel vizsgálódna is a kérdésben, kizárólag azt nézhetnék, hogy a bankoknak milyen versenytorzító támogatást ad az Orbán-kormány. Ám a magyar kabinet nem a bankokat támogatná a programmal, így a pénzpiaci versenyt érintő uniós versenyjogi szabályok megsértése fel sem merülhet – írja az Index.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban