szerző:
hvg.hu

Mese Park nyílt Erzsébetvárosban, benne a Kossuth-díjas írónő szobrával.

Négyezer négyzetméteres új közparkot nyitottak hétfőn Erzsébetvárosban a Kazinczy utca, a Dob utca és a Nagy Diófa utca által határolt területen. A park nem csak méreteivel emelkedik ki a környéken: itt kapott helyet kapott Janikovszky Éva régen ígért szobra is.

A történet még 2011-ben kezdődött, amikor a VII. kerületi önkormányzat előzetes bejelentés nélkül pár hónap alatt felszámolta a Rottenbiller Utcai Általános Iskolát, mely nem sokkal korábban vette fel a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva nevét. A szülők hiába tüntettek és írtak petíciót, a néhány évvel korábban 700 millió forintért felújított intézménynek nem kegyelmeztek, a 465 gyereket más iskolákban helyezték el, az épületben később a Fasori Református Kollégium kapott helyet.

©

Janikovszky János – aki maga is részt vett a tüntetésen – az Origónak akkor úgy nyilatkozott, hogy az iskolabezárással meghurcolták édesanyja nevét és emlékét, hiszen egyes képviselők „liberális fészeknek” nevezték az intézményt, és azt mondták, ilyen néven a kerületben nem maradhat iskola.

Az önkormányzat végül négy évvel később kereste meg, hogy kárpótlásként a Dob utcában szobrot állítanának az írónőnek. Az erről szóló határozatot 2015 májusában, egyhangúan fogadta el a képviselő-testület, a Fidesz képviselői az utolsó pillanatban még egy módosító indítványt benyújtottak, hogy a szobor mellé egy Mese Park is készüljön, ahol „Janikovszky figurái elevenednek meg, a könyveiből ismert Réber László-grafikák alapján”.

Az önkormányzatnál akkor azt ígérték, hogy a parkot és a szobrot is 2016-ban adják át, végül erre idén került sor. A Janikovszky Éva könyvéhez készített rajzok a pihenőparkkal határos tűzfalra kerültek.

©

Janikovszky János, aki a körülmények ellenére boldog, hogy végül elkészült a neki nagyon tetsző szobor, és a park is megvalósult, azt mondta a hvg.hu-nak: az egész olyan számára, mint az étcsokoládé: „édes, de mégis kicsit keserű”.

„Már korábban sejtettem, hogy a szobrot néhány hónappal a választások előtt fogják átadni, mert kell nekik az a néhány szavazat, amit az édesanyám neve jelent” – tette hozzá.

Az írónő fia végül néhány hete az – egyébként 2015-ben általa javasolt – szobrásznőtől, Zsemlye Ildikótól tudta meg, hogy mikor lesz az átadó.

„A művésznő június elején kapott egy levelet az önkormányzattól, melyben megírták neki, hogy 24-én délután lesz az esemény. Egyben arra is megkérték, hogy engem is tájékoztasson az átadóról.”

©

Janikovszky János ezután levelet írt Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármesternek, melyben nemcsak azt kifogásolta, hogy elfelejtették meghívni, hanem azt is, hogy a képviselőtestületi határozatban foglaltak ellenére az elmúlt több mint négy évben sem őt, sem pedig a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítványt nem tájékoztatták hivatalosan a szobor megvalósításának előkészítésével kapcsolatban.

A polgármesteri hivataltól már másnap kapott választ, amelyben azzal magyarázták a történteket, hogy „a meghívásokat aznapra időzítették, amikor kihelyezik a szobrot a pihenőparkban”. A levél mellé természetesen már küldtek meghívót is, az írónő fia arra viszont továbbra sem kapott választ, hogy miért nem keresték meg 2015 óta a szobor ügyében.

Janikovszky János ennek ellenére elment a hétfő délutáni szoboravatásra, ahol a polgármester is elnézést kért tőle, majd felkérte, hogy ha akar, mondjon néhány szót.

„Megköszöntem a lehetőséget, és mondtam pár mondatot, amelyek végén megemlítettem, hogy remélem, egy újabb politikai fordulat esetén nem fogják bezárni a parkot, mondván, az egy liberális fészek” – emlékezett vissza Janikovszky, aki ennek ellenére hálás, hogy a szobor végül elkészülhetett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Janikovszky bezárás: előkerült egy érdekes hangfelvétel

A bosszúteóriát erősítheti meg a Janikovszky iskola bezárásával kapcsolatban az a hangfelvétel, melyen állítólag egy VII. kerületi fideszes képviselő beszél az iskolabezárás néhány részletéről - írja az index.hu A felvételen a portál tudomása szerint Nagy Marianna, a VII. kerületi Fidesz-KDNP frakció képviselője beszél.

Megint a demokrata képviselőnőket támadta Trump

Megint a demokrata képviselőnőket támadta Trump

Hont: Fekete, sima, bársony Takaró

Hont: Fekete, sima, bársony Takaró

Újabb felvételeket mutatunk a sugárzó szovjet atom-tengeralattjáróról

Újabb felvételeket mutatunk a sugárzó szovjet atom-tengeralattjáróról

Gondja akadt a "csokicső" reklámjával a versenyhivatalnak

Gondja akadt a "csokicső" reklámjával a versenyhivatalnak

20 ezer dollárból Lamborghini Aventadort építettek 3D-technikával

20 ezer dollárból Lamborghini Aventadort építettek 3D-technikával

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10