szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sárosi Péter szerint Bayer a klímaváltozást tagadók egyik áltudományos mítoszát vette elő.

Cikksorozatra inspirálta Bayer Zsolt publicistát Jorgen Randers klímatudós HVG-nek adott nyilatkozata, az "Ezek őrültek vagy gazemberek?" című sorozat első részében a Magyar Nemzetben arról ír, hogy "ahogy az előre jelzett jégkorszak sem köszöntött be, úgy a jövőben megsülni sem fogunk." Bayer a cikkben Táborszki Bálint írására támaszkodva idézi fel, különböző kutatók mit jósoltak a 70-es években az emberiségnek néhány éves évtizedes távlatban:

éhínség jön szerte a világban, 15-30 éven belül a civilizációnak, a városokban csak gázmaszkban lehet járni,

majd végigveszi azokat, akik jégkorszak beköszöntét várták. (Bayer Tusnádfürdőn durván kikelt a már említett klímatudós ellen.)

Sárosi Péter jogvédő, történész a blogján reflektálva arról ír, Bayer a klímaváltozást tagadók egyik áltudományos mítoszát eleveníti fel, miszerint a klímakutatók többsége jégkorszakkal riogatott, lám, az nem következett be, így tehát a globális felmelegedés miatti katasztrófa sem fog.

Sárosi szerint

ha valaki félreérti a tudományos megismerés módszerét, akkor éppen Bayer az, és a hozzá hasonló klímaváltozás-tagadók.

Hiába idéz ugyanis számos olyan cikket a 70-es évekből, amelyek valóban a globális lehűlés és az új jégkorszak rémképét vázolták fel, ez nem jelenti azt, hogy a globális lehűlés hipotézise mögött megközelítőleg akkora tudományos egyetértés lett volna, mint most, az ember által előidézett globális felmelegedés között - írja. Az Amerikai Meteorológiai Társaság folyóiratában korábban megjelent cikk szerint a 70-es években a globális klímaváltozásról megjelent tudományos cikkek

mindössze azok 10%-a jövendölt lehűlést, 28%-a nem foglalt állást, és 62%-a pedig - kapaszkodjon meg Bayer Zsolt - már akkor is globális felmelegedést prognosztizált.

(via 444.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!