szerző:
Tóth Richárd

Kormányinfót tartott pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak is kapnak pénzt az önkormányzati választások előtt. Kiderült az is, ki veszi át Andy Vajna helyét.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Az augusztus 21-i kormányülésről számolt be először Gulyás Gergely. Ő nem volt jelen (Kolozsváron volt), de távollétében is „sok fontos és jó döntést” hozott a kabinet, állította. Azzal kezdte, hogy a magyar gazdaság jó számai miatt

az idei évben 9000 forint rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok. Szeptember 30-ig.

Háromszor háromezer forintos lesz az utalvány, március végéig használható fel. Először Budapesten kezdik kézbesíteni, majd a teljes országban. Gáz és áramszámla fizethető majd ezzel. Miért nem tízezer forint most ez? Így ítélték meg, ennyit bír el az ország teljesítőképessége – indokolt a miniszter.

Nyugdíjprémiumot is fizet majd a kabinet, de erről még nem közölt részleteket Gulyás. Azok a közfoglalkoztatottak pedig, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó

54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Az egyszeri 54 ezres juttatás költsége 8 milliárd forint lesz összesen, a rezsiutalvány nyomtatással együtt (Erzsébet-utalványokra nyomják majd) 2,5 milliárd forint lesz, de a kézbesítés összegéről még nem tudott mit mondani a miniszter. Gulyás azt mondta, a juttatásoknak nem a választásokhoz, hanem a jó gazdasági számokhoz van közük.

Október 13-án pedig önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon.

 • Gulyás megerősítette a felsőoktatás átalakítását is, amiről ITT írtunk részletesen. Szót ejtett a minisztériumi személycserékről is, ezeket ITT írtuk meg.
 • Káel Csaba veszi át Andy Vajna helyét filmügyi kormánybiztosként. Ő ma a MÜPA-t, a Művészetek Palotáját vezeti, szeptember 1-jétől lesz filmügyi kormánybiztos hivatalosan. Azzal indokolt Gulyás, szükség van az egyszemélyi vezetésre.

Ezek voltak Gulyás bejelentései, újságírói kérdések következtek.

 • A közigazgatási létszámstopról kérdezték a minisztert. Területileg nincs ilyen, csak központilag, minisztériumokban, háttérintézményekben. „Nincsen szándék arra, hogy a jelen kereteken változtassunk.” A stop ebben az esetben azt jelenti, ha hat hónapig egy központi állás nem volt betöltve, mostantól csak minisztériumi jóváhagyással tölthetik be.
 • A Microsoft-ügyről Gulyás most azt mondta, a kormány áll a hatóságok rendelkezésére. Nem tudnak kormányzati érintettségről, a céljuk az, hogy kiderüljön az igazság.
 • Kérdezték Gulyást arról is, hogy alig lesznek ellenzéki plakátok. „A kormány plakátértékesítéssel nem foglalkozik” – mondta a miniszter. Szerinte eddig is voltak ellenzéki plakátok, ezt követően is lesznek.
 • Csütörtökön kiderült, Józsefváros önkormányzata büntetlen előélethez kötné az önkormányzati lakásbérlést. „Ez teljesen rendben van” – mondta Gulyás. Vagyis az, hogy ha olyan bűncselekményekre fókuszálnak, amelyek a közösségi együttélésre veszélyesek. Előremutató és hasznos javaslatnak nevezte ez Gulyás, semmilyen alkotmányossági problémát nem lát ebbe.
 • Karácsony Gergely javára a minap visszalépett Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje volt a főpolgármester-választáson. „Ennek a szövetségnek az alapja a drogliberalizáció” – összegzett Gulyás.
 • Trump nemrég vételi ajánlatot tett Grönlandra. Erről is megkérdezték a minisztert. „Nem vagyunk részesei az üzletnek” – mondta Gulyás. Szerinte ez két ország viszálya. Magyarország nem szándékozik megvenni Grönlandot, nem érzékelik a kérdésben a realitást.
 • Augusztus 20-án pedig többen a Karmelita kolostor teraszáról nézték a tűzijátékot, hogy kik, az nem derült ki, ugyanis a tárcavezető nem volt ott, nem tudott információval szolgálni. Az eseményről egyébként egy brit lord posztolt az Instagram, onnan derült ki.
 • Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt, írtuk nemrég. Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás alá vonták. „Bejelentés nélkül sajtótájékoztató tartható” – ez volt a miniszter válasza, anélkül, hogy ismerné a citált ügyet. Kerpel-Fronius ügyére nem reagált.
 • A Kormányinfó végén a Magyar Hang Szita Károly fideszes polgármester ügynökmúltjáról kérdezett. Szita újraindul Kaposvár polgármesteri székéért, a kérdés pedig zavarba hozta Gulyást. Arról beszélt válaszában, hogy ezt nem vele, hanem a polgármesterrel kell megvitatni. Arra a kérdésre pedig, hogy a kormány megvédi-e azokat, akik egészségügyi dolgozóként „kibeszélnek” a sajtónak a munkahelyi állapotokról, azt felelte, szerinte erről nem a kórházi dolgozóknak kellene tájékoztatást adnia. Ellenben a kórház vezetésének gondoskodnia kellene arról, hogy minden műtőben legyen klíma.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Így nézhetett ki 70 000 éve egy 13 éves lány – képek

Így nézhetett ki 70 000 éve egy 13 éves lány – képek

Nyomoz a rendőrség a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében

Nyomoz a rendőrség a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében

Fülke: A magyarok addig esznek, amíg van mit, de jön majd az éhínség

Fülke: A magyarok addig esznek, amíg van mit, de jön majd az éhínség