szerző:
Tetszett a cikk?

Kormányinfót tartott pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak is kapnak pénzt az önkormányzati választások előtt. Kiderült az is, ki veszi át Andy Vajna helyét.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Az augusztus 21-i kormányülésről számolt be először Gulyás Gergely. Ő nem volt jelen (Kolozsváron volt), de távollétében is „sok fontos és jó döntést” hozott a kabinet, állította. Azzal kezdte, hogy a magyar gazdaság jó számai miatt

az idei évben 9000 forint rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok. Szeptember 30-ig.

Háromszor háromezer forintos lesz az utalvány, március végéig használható fel. Először Budapesten kezdik kézbesíteni, majd a teljes országban. Gáz és áramszámla fizethető majd ezzel. Miért nem tízezer forint most ez? Így ítélték meg, ennyit bír el az ország teljesítőképessége – indokolt a miniszter.

Nyugdíjprémiumot is fizet majd a kabinet, de erről még nem közölt részleteket Gulyás. Azok a közfoglalkoztatottak pedig, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó

54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Az egyszeri 54 ezres juttatás költsége 8 milliárd forint lesz összesen, a rezsiutalvány nyomtatással együtt (Erzsébet-utalványokra nyomják majd) 2,5 milliárd forint lesz, de a kézbesítés összegéről még nem tudott mit mondani a miniszter. Gulyás azt mondta, a juttatásoknak nem a választásokhoz, hanem a jó gazdasági számokhoz van közük.

Október 13-án pedig önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon.

 • Gulyás megerősítette a felsőoktatás átalakítását is, amiről ITT írtunk részletesen. Szót ejtett a minisztériumi személycserékről is, ezeket ITT írtuk meg.
 • Káel Csaba veszi át Andy Vajna helyét filmügyi kormánybiztosként. Ő ma a MÜPA-t, a Művészetek Palotáját vezeti, szeptember 1-jétől lesz filmügyi kormánybiztos hivatalosan. Azzal indokolt Gulyás, szükség van az egyszemélyi vezetésre.

Ezek voltak Gulyás bejelentései, újságírói kérdések következtek.

 • A közigazgatási létszámstopról kérdezték a minisztert. Területileg nincs ilyen, csak központilag, minisztériumokban, háttérintézményekben. „Nincsen szándék arra, hogy a jelen kereteken változtassunk.” A stop ebben az esetben azt jelenti, ha hat hónapig egy központi állás nem volt betöltve, mostantól csak minisztériumi jóváhagyással tölthetik be.
 • A Microsoft-ügyről Gulyás most azt mondta, a kormány áll a hatóságok rendelkezésére. Nem tudnak kormányzati érintettségről, a céljuk az, hogy kiderüljön az igazság.
 • Kérdezték Gulyást arról is, hogy alig lesznek ellenzéki plakátok. „A kormány plakátértékesítéssel nem foglalkozik” – mondta a miniszter. Szerinte eddig is voltak ellenzéki plakátok, ezt követően is lesznek.
 • Csütörtökön kiderült, Józsefváros önkormányzata büntetlen előélethez kötné az önkormányzati lakásbérlést. „Ez teljesen rendben van” – mondta Gulyás. Vagyis az, hogy ha olyan bűncselekményekre fókuszálnak, amelyek a közösségi együttélésre veszélyesek. Előremutató és hasznos javaslatnak nevezte ez Gulyás, semmilyen alkotmányossági problémát nem lát ebbe.
 • Karácsony Gergely javára a minap visszalépett Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje volt a főpolgármester-választáson. „Ennek a szövetségnek az alapja a drogliberalizáció” – összegzett Gulyás.
 • Trump nemrég vételi ajánlatot tett Grönlandra. Erről is megkérdezték a minisztert. „Nem vagyunk részesei az üzletnek” – mondta Gulyás. Szerinte ez két ország viszálya. Magyarország nem szándékozik megvenni Grönlandot, nem érzékelik a kérdésben a realitást.
 • Augusztus 20-án pedig többen a Karmelita kolostor teraszáról nézték a tűzijátékot, hogy kik, az nem derült ki, ugyanis a tárcavezető nem volt ott, nem tudott információval szolgálni. Az eseményről egyébként egy brit lord posztolt az Instagram, onnan derült ki.
 • Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt, írtuk nemrég. Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás alá vonták. „Bejelentés nélkül sajtótájékoztató tartható” – ez volt a miniszter válasza, anélkül, hogy ismerné a citált ügyet. Kerpel-Fronius ügyére nem reagált.
 • A Kormányinfó végén a Magyar Hang Szita Károly fideszes polgármester ügynökmúltjáról kérdezett. Szita újraindul Kaposvár polgármesteri székéért, a kérdés pedig zavarba hozta Gulyást. Arról beszélt válaszában, hogy ezt nem vele, hanem a polgármesterrel kell megvitatni. Arra a kérdésre pedig, hogy a kormány megvédi-e azokat, akik egészségügyi dolgozóként „kibeszélnek” a sajtónak a munkahelyi állapotokról, azt felelte, szerinte erről nem a kórházi dolgozóknak kellene tájékoztatást adnia. Ellenben a kórház vezetésének gondoskodnia kellene arról, hogy minden műtőben legyen klíma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

Napos, szeles idő várható, nyugaton zivatarokkal

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Finn, ír és svéd ellenfelekkel küzdhetnek a magyarok az Európa-liga selejtezőjében

Finn, ír és svéd ellenfelekkel küzdhetnek a magyarok az Európa-liga selejtezőjében