szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Brüsszelben élő ismerős házaspár 15 éves gyermeke pedig azt mondta, osztálytársai már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Ürge-Vorsatz kollégáinak jó része is depressziós, neki is volt egy periódusa, amikor nehezen tudott kijönni a klímaváltozás okozta letargiából.

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU éghajlatkutatója a Magyar Kurírnak adott interjút, az első téma az amazonasi erdőtüzek okozta kihívás volt. Valóban nagy a baj, mondta a kutató, de nem azért, mert az esőerdők égnek, ez ugyanis máskor is előfordult már. „A természeti rendszerek megszokott velejárója a tűz” – mondta a klímakutató. A baj szerinte az, hogy az Amazonas vidéke azonban trópusi esőerdő, tehát nem természetes, ha tűz pusztítja. „Azóta vált ez természetessé, mióta mindennapos az erdőirtás, és az éghajlatváltozás miatt melegszik, szárazabbá válik ez a terület.”

Sokan a Föld tüdejeként emlegetik a vidéket, de Ürge-Vorsatz szerint van itt egy félreértés. „Az biztos, hogy az amazonasi esőerdők szerepe nagyon fontos, de nem igaz az a több helyen megjelent és Macron francia elnök által is hangoztatott állítás, miszerint a Föld oxigénellátásának húsz százaléka innen származik. Nem több ez kilenc százaléknál, és az Amazonas-vidék el is fogyasztja ezt a mennyiséget.”

A gond az, hogy az erdőirtásnál szén-dioxid szabadul fel, ami jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, ráadásul nem várjuk meg, hogy az erdő újranőjön. A Kurír újságírója felveti, egyes vélemények szerint a klímakatasztrófa veszélyét néhány civil szervezet és a zöld pártok találták ki, politikai haszonszerzés céljából. Kutatóként Ürge-Vorsatz úgy felelt:

Sajnos ez nem így van, és ezt tudományos kutatások igazolják. A kollégáim jó része depressziós, és nekem is volt egy periódusom, amikor nagyon nehezen tudtam kijönni a letargiából. Folyamatosan olvasom a szakirodalmat, és mindennap találkozom olyan hírrel, amiből egyértelműen látszik, hogy a helyzet napról napra romlik. Újabb és újabb összefüggésekre jövünk rá, amelyek mind azt mutatják, hogy a helyzet még annál is rosszabb, mint eddig hittük.

A szakértő elmesélt egy történetet is. Nemrég meglátogatta őket egy volt évfolyamtársa Brüsszelből, jött vele a felesége és 15 és lányuk is. Ürge-Vorsatz elmesélte nekik, hogy kilencéves lányának klímafélelme van. „Az történt, hogy magammal vittem őt egy tévéfelvételre, és látta az egyik bejátszást. Azóta is vigasztalom” – magyarázta.

A vendégeim tizenöt éves lánya pedig elsírta magát, hogy neki már nem lesz gyereke, és elmesélte, hogy az osztálytársai már nem is klímadepresszióban, hanem klímagyászban élnek. Már most gyászolják a saját életüket, mert tudják, hogy ez a civilizáció menthetetlen. Próbáltam biztatni, hogy talán még megmenthető, de az a baj, hogy a világ nem mozdul, pedig már annyiszor rámutattunk, hogy az utolsó percben vagyunk. A gond az, hogy akik tagadják a klímakatasztrófa veszélyét, azoknak sokszor ez a gazdasági érdekük, és mindent elkövetnek azért, hogy ne ismerjük fel a bajt.

Ürge-Vorsatz Diánáról több cikkünkben írtunk már, ezeket IDE kattintva éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!