szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem is olyan kényelmetlen pozíció a Fidesznek az Európai Néppárt felfüggesztett tagjának lenni. A HVG cikke viszont arra hívja fel a figyelmet, hamarosan három területen is nehéz meccsek várnak Orbán pártjára.

Ludas Matyi-effektus érvényesülhet a Fidesznél európai politikai színtéren, írja az e heti HVG. Miután Orbán Viktor meghatározó szerepet játszott Ursula von der Leyen bizottsági elnöki megválasztásában, hirtelen nem lett neki olyan fontos a néppárti sarokba ültetés, azaz a tagságának felfüggesztése. A Fidesz felfüggesztése korábban ugyanis nyugtalanította a pártot, de Von der Leyen megválasztásával a pozíció kényelmessé vált.

Ám a sikerre nemsokára hármas csapás következhet:

  • Zágrábban néppárti kongresszus lesz, ahol a párt nem szólalhat fel és egy számára kellemetlen figura is elnyerheti a pártszövetség alelnöki tisztségét;
  • Megkezdődik a néppárti bölcsek tanácsának érdemi munkája (Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke), ők a Fidesz jogállamisági tesztjét fogják elvégezni, és itt is elképzelhető, hogy csapásokat kell Orbánnak elszenvednie;
  • Megindul az uniós költségvetés vitája, amelyben az európai domináns jobbközép és baloldali erők elérhetik, hogy az uniós források kifizetését a jogállami elvárások teljesítéséhez kössék.

És akkor még nem is szóltunk Trócsányi László fideszes biztosjelölt megválasztásáról, amely előtt még tornyosulhatnak néppárti akadályok is, sőt jelenleg még a meghallgatása sem kapott még zöld utat.

További részletek az e heti HVG-ben!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amint jön a válság, a nők munkája nagyobb veszélybe kerül

Amint jön a válság, a nők munkája nagyobb veszélybe kerül

Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni