szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament jogi bizottsága nem változtatta meg döntését: továbbra is összeférhetetlennek tartják Trócsányi Lászlót a biztosi posztra. Trócsányi megdöbbent, szerinte nyilvánvaló igazságtalanság történt.

12:9 arányban ismét elutasították magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottságában, a JURI-ban - derült ki az egyik bizottsági tag, Tiemö Wölken Twitter bejegyzéséből. A román biztosjelöltetet, Rovana Plumbot is alkalmatlannak tartják. Trócsányit első körben 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett szavazták le, vagyis az arányok most kicsit megváltoztak.

Sajtóhírek szerint egyes bizottsági tagok nem is akartak újraszavazni a kérdésről, a bizottságban politikai vita alakult ki, elsőre a napirendet sem szavazták meg. Azután tárgyalták újra a két jelölt ügyét, hogy erre az Európai Parlament elnöke megkérte őket, azonban az egyik tag, Manon Aubry előre közölte, ne is várják, hogy megváltozik a véleményük.

Trócsányi László a döntés után sértődött hangú közleményben reagált, teljesen megdöbbent a történteken. Azt írta,

a nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályainak egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, többé már nem térnek vissza.


A döntés szerinte "hazugságok, kontextusból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye" alapján született. Fontolgatja, hogy "igazát az illetékes bíróság előtt" védi meg. Az nem világos, mit támadna meg Trócsányi: erről korábban kérdeztük a hozzá közelállókat, de nem kaptunk egyértelmű választ. Rogán minisztériuma is reagált, közleményük lényege szerint Trócsányi bűne az, hogy segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, a bevándorláspárti erők ezért nem támogatták. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is pénteken a rádióban, a vonalat tovább víve pedig Deutsch Tamás EP-képviselő a Fidesz tisztújító kongresszusán egyenesen a magyar Salvininek nevezte Trócsányit.

A migrációt nem, de az orosz fegyverkereskedők kiadását problémának látták

Bár a kormány egyértelműen a bevándorláspártiakra tolja Trócsányi bukásának felelősségét, a jogi szakbizottság nyilvánosságra került érveiben ennek nyomát sem látni. Az első hírek szerint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda miatt állapított meg összeférhetetlenséget a bizottság, a Politico pénteken egy ennél bővebb listát közölt. A lap információi szerint a következő kifogásai voltak Lucy Nethsingha bizottsági elnöknek Trócsányival szemben, amelyet elküldött az Európai Parlament elnöknek is:

  • a biztosjelölt több szempontból és tisztán kapcsolatba hozható a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával,
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda 2018-as megbízási szerződése Paks II.-vel az Európai Bizottság előtti képviseletre,
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosát személyes tanácsadójának nevezte ki az igazságügyi minisztériumban, amikor még 12,6 százalékos tulajdonrésze volt a cégben,
  • illetve problémát okozhat Oroszországhoz való kapcsolata, különös tekintettel arra, hogy igazságügyi minisztersége alatt orosz gyanúsítottakat adtak ki Moszkvának Amerika helyett.

Az orosz szálról bővebben itt írtunk, a lényeg az, hogy a két orosz fegyverkereskedőt a tököli fegyverraktárnál fogták el 2016. novemberében, amikor egy mexikói drogkartellnek akartak eladni a magyar honvédségtől származó fegyvereket. A Terrorelhárítási Központ csapott le rájuk egy összehangolt nemzetközi műveletben, a két férfit az amerikaiak csalták tőrbe, ám utána hiába kérték kiadatásukat. Magyarország azzal érvelt, Oroszországban is folyt ellenük eljárást, onnan is kaptak kérést, így mivel orosz állampolgárokról van szó, azt teljesítették. Amerika csalódott volt, az oroszok meg kiengedték őket előzetesből. A nemzetközi vihart kavaró ügy idején Trócsányi László volt a magyar igazságügyi miniszter.

Az első hírekben az orosz szálról szó sem volt, csak az ügyvédi iroda került szóba. Trócsányi László múlt héten azt írta, az összes kérdésre transzparens választ adott, már akkor is úgy tartotta, politikai döntés született ellene.

Közleményben reagált a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda is, melyben azt állították, újabb munkadíjjal járó szerződést nem kötöttek 2014, vagyis Trócsányi miniszteri megbízása után. A jogi szakbizottság által kifogásolt szerződés egy korábbi, 2013-as keretmegállapodásnak a része. Magyarázatuk szerint a Miniszterelnökség 2013-ban bízta meg az irodát a Paks II. ügyeinek folyamatos képviseletével. A jogi képviseletet más és más irodákkal látták el, a megbízási szerződéseket ezért kellett az ügy egyes szakaszaihoz igazítani illetve újrakötni.

Miután Ausztria 2018-ban pert indított a Paks II-engedélyeit kiadó Európai Bizottság ellen, szükséges volt, hogy az iroda almegbízottként egy ilyen ügyekben nagy tapasztalattal rendelkező londoni ügyvédi irodát is igénybe vegyen. 2018-ban emiatt kellett újrakötni a Miniszterelnökséggel a szerződést.

Hozzátették azt is, hogy az iroda munkatársai ingyen adtak tanácsot az Igazságügyi Minisztériumnak és Trócsányi Lászlónak. Azt már korábban közölték, az irodában 2018. júniusáig volt tulajdonrésze Trócsányinak, de a politikus 11,5 éve szüneteltette ügyvédi tevékenységét, és vagyonnyilatkozata szerint nyereségből nem részesült.

Orbánnak van B, C és D terve, csak titkos

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Trócsányi László helyére új biztost jelölnek. A mostani rendszer teljesen új: most először mentek át a jelöltek egy szűrőn, ez volt a jogi szakbizottság. Az MTI által ismertetett eljárási szabályok szerint az összeférhetetlenség kimondásával a JURI blokkolja a biztosjelölt szakbizottsági meghallgatását (Trócsányi bővítési biztos lett volna, a Külügyi Bizottság hallgatta volna meg kedden). A döntés azonban nem klasszikus értelemben vett vétó, az Európai Bizottság elnöke megvizsgálhatja a kialakult helyzetet, a döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

Vagyis, Trócsányi László további sorsa Ursula von der Leyenen múlik. Ő az elmúlt napokban nem kommentálta két jelöltje elkaszálását. Orbán Viktor csütörtökön beszélt Leyennel, abban maradtak, megvárják, míg a jogi bizottság írásba foglalja a döntést, azután újra átbeszélik, mi legyen. Ezt szokásos péntek reggeli rádióinterjúban árulta el a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ha Trócsányi elbukna,

van második, harmadik és negyedik jelöltje is.

Azt nem árulta el, kik ők, és erről hiába kérdeztük többször is Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. A 444.hu korábban azt írta, ha Trócsányi megbukik, Járóka Lívia vagy Győri Enikő lehet az új biztosjelölt. Trócsányi nem a semmibe hullik vissza: az Európai Parlamenti mandátumáról nem mondott le, így végső esetben a következő öt évben európai parlamenti képviselő lesz. A mai közleményét is így írta alá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Márton Itthon

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Orbán Viktor örülhet, az Európai Bizottság harmóniára törekvő leendő elnöke teljesítette kérését, és a magyar biztosjelöltnek adja a bővítési feladatkört. Trócsányi László viszont még másfél hónapig kénytelen lesz eltűrni, hogy a nyugati sajtó rajta veri el a port. A happy end pedig kérdéses.

hvg.hu Itthon

Állva éljenezték az újraválasztott Orbánt, mentegették Trócsányi buktáját - tisztújítás a Fideszben

Orbán Viktor újraválasztása az elnöki poszton nem volt kérdés, de az új alelnökök is papírforma szerint megkapták a támogatást a Fidesz 2019-es kongresszusán. Semjén Zsolt szerint biztos a győzelem az önkormányzati választáson, Trócsányi László biztosjelölt elkaszálását Deutsch Tamás azzal magyarázta, hogy ez nettó bosszú, amiért "a magyar Salvini"-ként megállította a migrációt. Varga Judit igazságügyminiszter lelkesen készül a brüsszeli csatákra, Kósa Lajos pedig valóságos stand-up show-t nyomott. A csúcspont szokás szerint az állva istenített kormányfő beszéde volt, Orbán új elemként utána egyenesen a színpadról szelfizett a megválasztott alelnökeivel.

A nézőkkel teli lelátóra lőtt rá egy fegyveres New Jersey-ben

A nézőkkel teli lelátóra lőtt rá egy fegyveres New Jersey-ben

Új társa van Mészároséknak, be is szállt a családi vállalkozásba

Új társa van Mészároséknak, be is szállt a családi vállalkozásba

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

Máshol is hasít a cég, amelyik a Normafánál fákat vághat ki

Kulka János Hazám-díjat kapott

Kulka János Hazám-díjat kapott

Miért fehér a homlokod? Erről inkább ne beszéljünk

Miért fehér a homlokod? Erről inkább ne beszéljünk