Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Örökségféltő üzenettel ellátott molinót rakott ki az Identitás Generáció október 23-án a Bem téri Radetzky-laktanyára - a II. kerület most leszedette azt, és felszólította az épület kormányközeli tulajdonosát, hogy szüntesse meg az épület balesetveszélyes jellegét.

Molinót akasztott ki a II. kerületi Bem téren az Identitás Generáció október 23-án, a jobboldali szervezet "Nem adjuk az örökségünk" feliratú lepedője mellé azt írta ki a Facebookra, fel akarják hívni a figyelmet az épített örökség értékére és védelmére, "a totalitárius rendszerek által leuralt klasszicista stílusú Radetzky-laktanya túlélte a II. világháborút, az orosz megszállást, de még a rendszerváltást is. A jelenlegi vezetést azonban úgy tűnik, nem fogja! Lebontása és felújítása egyaránt szimbolikus: aprópénzre váltjuk a kollektív emlékezetünket, vagy megőrizzük a minket követőknek?" Az új fővárosi vezetésnek is üzent a szervezet:

úgy gondoljuk, hogy a legrosszabb újbaloldali identitáspolitikákon fölhergelt zöldbal városvezetés elsődlegesen jobban tenné, ha a meglévő értékek megőrzésére koncentrálna, és csak azután vezetné be a női kvótát a képzőművészeti alkotások köztéri reprezentációjában.

Reagált az akcióra Őrsi Gergely (MSZP) II. kerületi polgármester, aki korábban már felhívta a figyelmet az elhanyagolt állapotú épület veszélyeire. "Felszólítjuk az épület tulajdonosait, hogy azonnal gondoskodjanak az épület szakszerű lezárásáról és a szükséges állagmegóvó munkák elvégzéséről, illetve a katasztrófavédelemmel is felvesszük a kapcsolatot. A Radetzky-laktanya nem reklámfelület, nincs helye a leromlott állapotú épületen balesetveszélyesen kihelyezett molinónak, ezért azt ma leszedtük.

A molinót a tulajdonosa átveheti, jelentkezzen érte üzenetben."

A Radetzky-laktanya egyik résztulajdonosa, mint azt a hvg.hu megírta, az a Scheer Sándor, aki a magyarországi McDonald's-okat vette át nemrég, és amúgy annak a Market Zrt-nek a volt tulajdonosa (már csak cégein keresztül tulajdonos ott), amelynek tulajdonosa Garancsi István Orbán Viktort utaztatta repülőjén. Az épületet birtokló cég, a WS Buda Project Kft másik tulajdonosa pedig Waberer György, a két üzletember másik közös nagyberuházása volt az Alkotás úti Hill Sie Irodaház.

A Radetzky-laktanyán jelenleg változtatási tilalom van érvényben, így az épületből kialakítandó irodaház - ami miatt vélhetően levették az épületről a műemléki védettséget - egyelőre nem épülhet meg. Az épület korábbi tulajdonosa még perben állt az állammal az épület helyreállítása ügyében, az utóbbi meglepetésszerűen visszakozott a szakértők szerint már megnyert perből, így mégsem kellett a tulajdonosnak az eredeti állapotot visszaállítani.

A belvárosi Mahart-székház és környezete is elvesztheti eredeti jellegét, ami aggasztja a műemlékeket óvó civileket, de magát az Unesco örökségvédelmi szervezetét, az Icomost is, itt Tiborcz István és cége, a BDPST Zrt. épít hotelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban