szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gelencsér Ferenc kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a rendszert.

Gelencsér Ferenc megszüntetne több olyan parkolási szerződést is, amiket az előző önkormányzat kötött egyes, Várban működő éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel kötött – ezt az I. kerület momentumos alpolgármestere írta a Facebookon.

A megállapodások szerint a vendéglátóhelyek előtt 1 forint + Áfa/perc áron lehet parkolni az első három órában, azaz, ha valaki kitölti az időt, maximum 180 forint kell fizetnie. A kedvezményezettek helyek – köztük Orbán Viktor rezidenciája, a Karmelita kolostor – nevét még a parkolással foglalkozó rendeletbe is belefoglalták.

A 444.hu gyűjtése szerint többek között:

  • az Alabárdos Étterem,
  • a Budavári Evangélikus Egyházközség,
  • a Halászbástya étterem,
  • a Magyar Nemzeti Galéria Magyarság Kutató Intézet,
  • a Szudáni Nagykövetség vagy
  • a Vár Bisztró neve is szerepel a rendeletben.

Az alpolgármester azt írja, kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert. A kódolókat az önkormányzat adja bérbe a helyieknek, a kódológép a cégeknél van, így azon vendégek, akinek dekódolták a bilétáját, ki tud hajtani a várból fizetés nélkül, az 1 forintos percdíjat pedig a vendéglátó rendezi az önkormányzattal.

8.353.866,14. Tehát 8 millió 353 ezer 866. Ennyi percet parkoltak tavaly 1 forint + ÁFA/perc, azaz 76,2 forint/óra áron a Budai Várban egyes vendéglátó ipari cégek vendégei. Ez 10.609.410 forint „bevételt” jelentett a kerületnek. Ezzel egyidőben a város más kerületeiben, így például az Újlipótvárosban 525 forint/óra a parkolási díj. Ha csak a lipótvárosi díjszabást veszem alapul, akkor is közel 62 millió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amennyi befolyhatott volna - írta Gelencsér a közösségi oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Akinek bejött a lezárás: szépen nőtt a Magyar Telekom profitja

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW