szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakértői csoport vizsgálja a sajtószabadság helyzetét három napon át Budapesten és vidéki szerkesztőségekben.

Az Euronews arról számolt be, hogy hét nemzetközi újságírószervezet közösen nézi meg, mekkora tere van Magyarországon a kormányfüggetlen médiának.

A szakértők szerint a magyar kormánynak stratégiai kérdés a médiakontroll, és a lakosság így nehezen jut hozzá azokhoz a hírekhez, amelyek szükségesek a társadalmi szerepvállaláshoz. A Nemzetközi Sajtóintézet helyettes vezetője, Scott Griffen kijelentette: ez nem vélemény, hanem ténykérdés, statisztikai adatok támasztják alá.

Griffen szerint az állami hirdetések esetében a kormány részrehajló, a hozzájuk közel álló sajtót ezzel tartják életben, míg a független médiumokat kiéheztetik.

A szakértői csoport találkozik a kormány nemzetközi szóvivőjével és Budapest új főpolgármesterével is. A jelentésüket el fogják küldeni minden illetékes uniós testületnek, illetve közzé is teszik majd.

A hét szervezet egyike, a Riporterek Határok Nélkül áprilisban tette közzé a jelentését a sajtószabadság helyzetéről. A 180 országot rangsoroló listán a 87. helyet szereztük meg. A Magyarországról szóló részben azt írták: a magyar média tulajdonjogai még tovább koncentrálódtak Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében. Ennek eredményeként a magyar médiakörkép teljesen átalakult az elmúlt években.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

1,8 milliárd csillag: rengeteg új adattal bővült a Tejútrendszerről készített legpontosabb térképünk

1,8 milliárd csillag: rengeteg új adattal bővült a Tejútrendszerről készített legpontosabb térképünk