szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kitolnák egy módosító javaslattal az iskolahalasztási kérelmek leadásának a határidejét. Ez azonban csak azoknak jelent segítséget, akik már a szakszolgálatokhoz fordultak.

Átmenetileg január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amit a múlt héten nyújtott be Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke – írja a Népszava.

A módosító csomag egyébként a pár hete elfogadott szakképzési törvényre vonatkozik, amelyben a köznevelési törvényt érintő javaslatok is voltak. A kormány nyáron módosította a köznevelési törvényt, megszüntetve a rugalmas iskolakezdést, így aki jövő év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie.

Ez alól csak az kaphat felmentést, akinek engedélye van, január 1-től csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet erről közigazgatási hatósági eljárásban. A szabályok arra vonatkoztak, hogy a szükséges papírokat január 15-ig kell benyújtani.

Nem tette egyszerűvé a helyzetet, hogy az új eljárást részletező kormányrendelet csak hónapokkal később, november 22-én jelent meg. A Népszava cikke szerint a halasztási kérelmeket január 1. és 15. között kell benyújtani, de aki még 15. előtt tud az iskolakezdés halasztását javasló szakvéleményt szerezni az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál, annak már nem kell külön az OH-hoz is fordulnia. Ha most megszavazzák Hende javaslatát, akkor a szülők kaphatnak némi haladékot.

A cikk szerint azonban ez csak azokon segíthet, akik még a kormányrendelet megjelenése előtt (vagyis szűk két hete) a szakszolgálatokhoz fordultak. Ha valaki most kezdeményezi a szakértői vizsgálatot, szinte esélytelen, hogy január végéig megkapja a szakvéleményt.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról