szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre már csak engedéllyel lehet elhalasztani a beiratkozást, azt azonban nem tudni, minek alapján. Ahogy az is rejtély, ki dönt a gyerekek iskolai érettségéről.

Amikor a kormány módosított a köznevelési törvényt, megszüntette a rugalmas iskolakezdést, így aki jövő év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie.

Ez alól csak az kaphat felmentést, akinek engedélye van, azonban a vonatkozó jogszabályokból nem derül ki, hogy a halasztást melyik szervnél lehet kérelmezni, írja hétfői lapszámában a Népszava. Az új szabályok csak arra vonatkoznak, hogy a szükséges papírokat január 15-ig kell benyújtani.

Vekerdy: Engedelmes rabszolgákat nevelünk

A pszichológus úgy jellemezte a köznevelési törvény módosítását, hogy katasztrófa a gyereknek és katasztrófa a társadalomnak is. Egyre kevesebb dologban bízhatnak az alternatív iskolák - véli.

A lapnak Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője azt mondta, a januári határidő túl korai, ilyenkor sok szülő bizonytalan még ugyanis. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, vajon tényleg szakmai döntés születik-e az állami hivatalokban az iskolaérettséggel kapcsolatban. Bódis József oktatási államtitkár egy nyilatkozatában megemlítette, hogy az Oktatási Hivatalhoz kerülnek majd a halasztási kérelmek, de Miklós szerint az csak tovább bonyolítja a helyzetet, ha minden kérelmet központilag bírálnak majd.

Szakszervezeti vezetők szerint a köznevelési törvény módosításai között éppen az az egyik legkártékonyabb, hogy olyan gyerekek is iskolába kerülhetnek, akik arra még nincsenek felkészülve. A törvény ráadásul azzal kapcsolatban sem fogalmaz egyértelműen, hogy az óvodapedagóusok, óvodai vezetők szakmai véleményét figyelembe veszik-e. A Népszava szerint a normaszöveg állítja, ez nem kötelező, csak lehetőség. Eddig az óvoda a szülővel együtt dönthetett arról, mikor menjen a gyermek iskolába.

A lap kereste kérdéseivel az Oktatási Hivatalt, választ nem kaptak egyelőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Érkezik a horrorfilm, amiben egy farmernadrág gyilkolja az embereket

Érkezik a horrorfilm, amiben egy farmernadrág gyilkolja az embereket

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet