szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Üzend meg, nem lesz több stadion, nem lesz atlétikai világbajnokság sem.” Ez Hadházy Ákos javaslata színházügyben.

Szinte totális kormányzati kontroll alá kerülne a kulturális ágazat, erről többször írtunk már, hétfőn tüntetés is lesz a fővárosi Madách téren. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ezzel a kultúrát a Fidesz felügyelete alá helyeznék.

Az ügyben megszólalt Hadházy Ákos is.

„Ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion (újabb Orbán-emlékmű) és nem lesz atlétikai világbajnokság sem. Vagy nem is kell üzenni, elég összehívni egy rendkívüli közgyűlést a témában. Akár még működhet is a dolog: te jobban tudod, de állítólag azon a bizonyos kormányülésen a miniszterelnök urat csak egyetlen dolog érdekelte: lesz-e új stadion... Ez volt az egyszerűbb kérdés.

A nehezebb, hogy mit tehetsz azért, hogy a kormánynak ne juthasson eszébe a jövőben ezekhez hasonló, gyalázatos ötlet?”

Hadházy szerint meg kell változtatni Karácsonynak a véleményét egy kérdésben, amiről a hvg.hu-nak adott interjújában beszélt. Ebben a főpolgármester azt mondta:

főpolgármesterként arra kaptam mandátumot, hogy a saját programomat végrehajtsam, és ahhoz a háborús logikán túl kell lépni, tőlem ne várja senki, hogy olyan harcot vívjak meg, amire nem kaptam felhatalmazást.

Szerinte a mostani színházügyben rá kell döbbennie Karácsonynak is, hogy „amíg a kormány piszkos játékszabályai ellen nem lázadunk fel, bármikor, bármit megtehet velünk. Igenis harcolni kell velük, tárgyalni pedig csak tisztességes játékszabályokról szabad. A harcot pedig a legerősebb bástya, a propaganda ellen kell megvívni. Ha ott győzünk, az összes többi szemétség megváltoztatása sokkal könnyebb lesz.”

Szerinte a kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása – kivéve talán, ha „valódi politikai nyomásgyakorlást, sztrájkokat és óriási tüntetéseket tudnának generálni a népszerű művészek. De még ebben az esetben sem fogják túlaggódni a dolgot Orbánék. Tudják, hogy kezükben van a teljes propagandagépezet.”

Bejegyzését Hadházy azzal zárja, hogy a hétfői tüntetés fontos esemény lesz a szabad kultúráért vívott harcban. „De a héten annyi minden más disznóságot meg fognak még szavazni, a képviselők jogfosztását, az Alkotmánybíróság bíróságok fölé helyezését, a közbeszerzési törvény változtatását, az iparűzési adó szabálymódosításával az önkormányzatok kezének megkötését és lehet, hogy pár dolgot még észre sem vettünk...

Csak kapkodhatjuk a fejünket. Vörös vonalak, amiket kacagva átlépdelnek, ha azt látják, hogy mi megtorpanunk és európai, kulturált, tárgyalóképes politikusnak láttatjuk őket. Nem azok.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk