szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő kilenc évben Senyei György Barna az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Áder János december elején jelölte ki az alkotmánybíróvá lett Handó Tünde utódját. A köztársasági elnök Senyei György Barna bírót javasolta az Országos Bírói Hivatal elnöki posztjára.

Senyei György Barna bizonyos szempontból meglepetésember, legalábbis nagy meglepetést keltett bírósági körökben, de mindenképpen pozitív értelemben. Megválasztását nagy várakozás övezi.

Senyeit titkos szavazással választották meg. Az Országos Bírósági Hivatal elnökét a bírák közül kilenc évre a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja. Az Országos Bírósági Hivatal elnökének megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Senyei megválasztásában 164 képviselő vett részt. Rá 151-en szavaztak igennel, 12-en nemmel voksoltak, senki sem tartózkodott. 1 érvénytelen szavazat is lett.

Senyei György Barna ezzel az Országos Bírósági Hivatal elnöke lett.

Senyei a Fővárosi Ítélőtábla polgári gazdasági ügyszakos megbízott tanácselnökeként dolgozott mostanáig, banki és hitelpereket tárgyalt. Életrajza alapján igazgatási tapasztalata nincs. Jelöltsége mellett szól ugyanakkor, hogy ő legalább nem egyike a Handó Tünde által, vitatott módon kinevezett bírósági elnököknek, akiket a jelenlegi viszonyok között nemigen lehetne elfogadtatni a bíróságokon. Senyei igazgatási tapasztalata is téma volt, amire Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács szóvivője azt mondta, ez fontos szempont ugyan, de az OBT is tisztában van vele, hogy senkinek nincs akkora tapasztalata, hogy egy ekkora szervezetet elvezessen.

Az ismeretei és az elképzelései alapján azt láttuk, hogy alkalmas – mondta.

Korábban egyhangú döntéssel támogatták az Országos Bírói Tanács tagjai Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal elnöki tisztségére. Senyei pedig néhány napja úgy fogalmazott, békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban. Méghozzá azért, hogy „az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést.”

Az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) viszonyáról szólva elmondta, elsődleges célja a feszültség megszüntetése, hiszen a két intézmény nem ellenfele egymásnak. Fontosnak tartotta, hogy a jelenleg 11 taggal működő OBT kiegészüljön a törvényben előírt 15-ös létszámra.

Senyei György Barna OBH-elnöki kinevezését az igazságügyi bizottság tíz tagja támogatta, egyedül a DK képviselője tartózkodott a szavazáson.

A hvg360-on is írtunk az új OBH-elnökről:

Nagyon várják Handó Tünde utódját a bíróságokon, de megmentőnek kevés lesz

Nyugalmat hozhat a bíróságokra Handó Tünde utódjaként Senyei György Barna, aki vérbeli bíróként nyilvánult meg eddigi valamennyi meghallgatásán, és ma minden bizonnyal megkapja a parlamenti áldást kinevezéséhez. Más kérdés, milyen lehetőségei lesznek ahhoz, hogy biztosítsa az ítélkezés függetlenségét. „Ezt ne vegye senki sértésnek, de a bíráskodás azért nagyban hasonlít az autóvezetéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció