T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

De a végső döntés a kormányé – mondta a főpolgármester. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is arra utalt, nem elképzelhetetlen a kijárási korlátozások szigorítása.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Közös sajtótájékoztatót tartott szerdán Gulyás Gergely miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke. A két városvezető is meghívást kapott ugyanis a kormányülésre, ahol a kijárási korlátozások jövőjéről döntöttek.

Gulyás Gergely azt mondta, a korábban kihirdetett kijárási korlátozások szombaton hatályukat vesztik, a kormányülésen pedig megkérdezték a meghívott polgármesterek véleményét is, szigorítanának-e vagy sem.

A kormány különösen partnerként tekint az önkormányzatoknak – mondta Gulyás, de mindenkitől komoly áldozatokat vár el a járvány, ami nem hetekig, hanem hónapokig velünk lesz. Konstruktív megbeszélésen vannak túl, a kormány pedig készen áll a további együttműködésre is.

A kormány célja, hogy megvédjék az emberek életét, különösen odafigyelve a 65 év felettiekre. Hozzátette, most nem a politikai vitáknak van itt az ideje.

Karácsony Gergely arról beszélt, a főváros eddig is mindent megtett azért, hogy kivegye a részét a védekezésből, de azt máshogy értelmezik, hogyan jutnak el hozzá az információk.

Az elkövetkező hetekben különösen fontos, hogy a kormány és az együttműködés megosszák a terheket – vélte.

Elmondta, ő azt az álláspontot képviselte, hogy még legalább egy hónapig fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket.

De a végső döntés a kormányé – tette hozzá. Karácsony még két témát szóba hozott a kabinet ülésén. Egyfelől az egységes, közös teherviselésről beszélt, de ehhez anyagi támogatást is kért az önkormányzatoknak, másrészt az idősotthonok és szociális intézmények ügyében is segítséget kért a kormánytól. Ugyanakkor örül a kialakult párbeszédnek, el kell jönnie a nemzeti összefogás idejének. “A főváros mindent meg fog tenni azért, hogy végrehajtsák a döntéseket” – mondta. Arra kér mindenkit, maradjanak otthon a húsvéti időszak alatt is.

Szita Károly arról beszélt, hogy a kormányülésen megköszönte a kabinetnek az eddig elvégzett munkát, az MJVSZ pedig partner kíván lenni abban, hogy “minél több életet megmentsünk.” A nagyvárosoknak is az a véleményük, hogy a mostani kijárási korlátozásokat minimum fenn kell tartani.

De nem ördögtől való ennek szigorítása sem – tette hozzá.

Ugyanis a jó idő miatt lazul a fegyelem szerinte. Több javaslatot is tettek a kormánynak, amiket Orbán meghallgatott és jó néven is vett, bízik benne, ezek végül visszaköszönnek a végső döntésben.

Orbán Viktor március 27-én jelentette be a Kossuth rádióban, hogy másnaptól, 28-tól április 11-ig kijárási korlátozásokat vezetnek be Magyarországon. Akkor a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ebben az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, alapos indokkal, de a korlátozás Orbán szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Hozzátette, a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették.

Később arról, hogy mi az alapos indok, külön kormányrendelet jelent meg, bevezették a sávos vásárlást, hogy az idősek külön időpontban tudjanak boltba menni, de alapos indok lett a fodrász és a manikűrös meglátogatása is.

Múlt pénteki rádióinterjújában Orbán már arról beszélt, tudja, jön a húsvét és sokan útnak indulnának az országban. "Nehéz helyzetben vagyunk, szerdán tervezem, hogy döntést hozunk a kijárási korlátozások jövőjét illetően" – mondta akkor. Úgy folytatta:

én megvárom a szerdát, és akkor a szerdai orvosi, járványügyi és rendőri jelentések alapján szeretnék majd döntést hozni arról, hogy meg kell-e ezt hosszabbítani. Ha a kényszer rávisz, akkor megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes.

Az operatív törzs tájékoztatóin azonban napok óta arról beszéltek, hogy Budapesten berobbanhat a járvány – a fertőzöttek nagyjából hatvan százaléka a fővárosban és Pest megyében van –, amin az sem segít, hogy a törzs elmondása szerint a jó idő miatt a budapestiek kevéssé tartják be a kijárási korlátozásokat. Müller Cecília kedden egyenesen úgy fogalmazott, hogy ha ez a tendencia folytatódik, gócponttá válhat Budapest.

A szerdai kormányülésre hivatalos volt Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke is. Ugyanis a kormány a döntés előtt szerette volna a a helyhatóságok vezetőinek, különösen a főváros és a nagyobb városok vezetőinek a véleményét ismerni. Budapest főpolgármestere már egy nappal azelőtt, hogy Orbán a rádióban beszélt a kijárási korlátozásról, március 26-án arról beszélt:

elkerülhetetlen lesz a korlátozás.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nem akar csillapodni a járvány Törökországban

Nem akar csillapodni a járvány Törökországban

„A saját melóval csak szarakszom, és fogyóban van a Xanaxom”

„A saját melóval csak szarakszom, és fogyóban van a Xanaxom”

Spanyolországban bemutatták, hogyan lehet védőtávolságban napozni

Spanyolországban bemutatták, hogyan lehet védőtávolságban napozni