szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek és a halottak száma Magyarországon, vasárnap 733 igazolt beteget és 34 elhunytat tartanak nyilván. Budapesten és Pest megyében regisztrálták a fertőzöttek több mint 60 százalékát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tovább emelkedett a fertőzöttek és az elhunytak száma, jelenleg 733 koronavírusos beteget és 34 elhunytat tartanak nyilván - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Vasárnapra két 80 évnél idősebb ember hunyt el.

Egyre többen gyógyulnak meg a betegségből, jelenleg 66 ilyen emberről tudni. Egyre több tesztet végeznek a hatóságok, 21 ezer fölött van a laborvizsgálatok száma.

Müller Cecília azt mondta, az adatokat elemezve egyértelműen kiderült, hogy a fertőzöttek 42 százaléka a fővárosban él. Pest megyét is idevéve még rosszabb az arány, azzal eléri a 62 százalékot.

Itt egy halmozódás van, nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány.

©

Müller többször elmondta, a fővárosiaktól ennél is fegyelmezettebb magatartást várnak el, azt kérik, ne vegyék lazán az operatív törzs által bejelentett korlátozásokat. Az országos tisztifőorvos szerint tapasztalható, hogy sokan nem veszik komolyan a korlátozást, rosszul értelmezik azt az időpontot, amíg el lehet hagyni az otthonukat. Az idősekre célozva azt mondta, nem azért szabtak egy három órás sávot, hogy annyi időt legyenek az utcán, hanem hogy minél kevesebb idős ember találkozzon a boltokban, gyógyszertárakban.

Ez nem arra való, hogy beszélgessenek egymással. A lehető legkevesebb időt töltsék kint, de fő szabály szerint inkább maradjanak otthon.

A fiatalokat is felszólította arra, hogy ne csoportosuljanak. Az eddigi tapasztalatok szerint nekik enyhébbek a tüneteik, de a betegséget hordozhatják. Müller azzal a fenyegető gondolattal zárt, hogy nyomatékosan megkövetelik a rendet. A számok alapján még nagyobb fegyelmezettségre van szükség, hogy elkerülhető legyen a járvány berobbanása Budapesten.

©

Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, hogy újabb védőfelszerelés érkezett Magyarországra, illetve két turnusban 219 magyar érkezett haza Tirolból. A nem fertőzött román vendégmunkásokat addig nem engedik át a román-magyar határon Nyugat-Európába, míg ki nem derül, hogy beléphetnek-e az adott országba.

Kiss elmondta azt is, 13435 ember van hatósági karanténban, a rendőrök folyamatosan ellenőrzik őket, 103 ezer ellenőrzésen vannak túl. A kijárási korlátozás betartását is ellenőrzik, emiatt többször büntettek is a rendőrök már. Azt tapasztalták, a Normafán, a Városligetben és a Margit-szigeten nagyon sokan vannak, ahogy a Király utcában és a Gellért téren is sok volt a fiatal. Szombat este egy XIII. kerületi gyorsulási verseny résztvevőit is megbüntették. Ők a közlekedési szabályszegés mellett a kijárási korlátozást is megszegték.

A rendőrök több mint 300 esetben intézkedtek, 24 feljelentést tettek és 14 helyszíni bírságot szabak ki. Nem minden üzlet tartja be a szabályokat, itt országosan 62 feljelentés született, a többség Budapesten.

Letartóztattak egy embert csalás gyanújával, aki csak beszedte a pénzt a neten árult maszkok és fertőtlenítő után, de az árut nem küldte.

Szerdán kap javaslatot Orbán

Az első újságírói kérdés az Origoé: arra kíváncsiak, vásárlás közben kell-e kesztyűt viselni, illetve a termékeket le kell-e mosni. Müller azt mondja, kesztyűt nem kell viselni, a nem csomagolt árunál használjunk csipeszt, és csak akkor mossunk meg/töröljünk át egy terméket, ha az szennyezett (sokan anélkül is megmossák, a koronavírus elleni védekezés érdekében - a szerk.) Hazaérve mossunk kezet - hangsúlyozza.

Felmerült, hogy a hatósági karanténban élők szomszédai, illetve a nekik segítők milyen óvintézkedéseket tegyenek. Müller szerint a legfontosabb, hogy ne jöjjenek létre kapcsolatok. A bevásárlást ne személyesen adjuk át, hanem helyezzük az ajtó elé.

Több kórházban ápolnak koronavírusos beteget - Müller nem sorolja fel, melyek ezek -, és az is igaz, hogy bizonyos osztályok zárlat alatt vannak. Ez akkor fordul elő, ha egy osztályon több koronavírusos beteget kezelnek, ilyenkor a többi beteget más intézménybe irányítják.

©

Akit többször kapnak szabályszegésen, vagy a felszólítás ellenére nem változtat magatartásán, magasabb büntetést kap - monda Kiss Róbert az RTL Klub kérdésére válaszolva. Egyelőre van elég rendőr az utcán, de szükség esetén tudják emelni a létszámot.

Rákérdeztek arra is, hogy a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János szerint aki más emberek között van, viseljen maszkot. Müller erre azt mondta, hogy aki beteg, ne menjen közösségbe, ne hagyja el a lakását. Ha valaki nem beteg, de a biztonságérzetetét növeli a maszk, akkor hordjon, de figyeljen annak helyes viselésére és ne nyúljon az arcához.

A 24 óra kérdésére Müller Cecília arról beszél, a jelenlegi orr-, garat minták elemzésekre elég a hét labor, de ha más módszerrel (is) vizsgálnak majd, akkor "lesz elmozdulás."

Az Észak Magyarország arra kíváncsi, udvaron kisebb baráti, családi összejöveteleket lehet-e tartani, mire Müller határozottan kijelenti,

ez nem jó ötlet.

Az egy háztartásban élők természetesen kimehetnek az udvarra együtt, de ne most szervezzenek partit barátokkal és távolabbi családtagokkal.

A szappanokról is kikérték Müller véleményét, aki azt mondta, most praktikusabb folyékony szappant használni - ami adott esetben még fertőtlenít is -, de ami fontosabb, hogy folyóvízben, és nem lavórban kell kezet mosni.

A hvg.hu is kérdezett a kijárási korlátozásokról, de a Blikk került hamarabb sorra: Kiss Róbert azt mondta, folyamatosan elemzik az adatokat, az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kormánynak arra, hogy szigorítás vagy enyhítés jöjjön-e. Orbán szerdára ígérte a döntést az ügyben.

©

Müller beszélt arról is, nagyon sok gyógyszerkísérlet zajlik világszerte, amit most tudnak alkalmazni, az a koronavírus kézikönyvben ajánlott kezelési mód. (Ezzel nyilván az egyéb tüneteket lehet enyhíteni - a szerk.) A fertőzés kockázatát a stressz is növelheti, hiszen a stressz az immunrendszer befolyásolásával negatívan hat az egészségre. Müller megdícsért mindenkit, aki otthoni tornával próbálja oldani a feszültséget.

A hvg.hu kérdéseiből is idéznek párat - természetesen nem úgy, ahogy felettük. Rákérdeztünk, hogy a Gulyás Gergely miniszter által említett egészségügyi dolgozók hogyan kapták el a fertőzést, hányan kapták el a koronavírust későn diagnosztizált betegtől. Gulyás tegnap 85 fertőzöttet említett, az most nem derült ki, nőtt-e a számuk, ahogy Müller arról sem beszélt, milyen az állapotuk és hogyan fertőződtek meg. Annyit mondott, világszerte az összes fertőzött több mint 10 százaléka egészségügyi dolgozó, de vannak ennél rosszabb arányok is, például Spanyolországban, vagy a legfertőzöttebb olasz tartományban, Lombardiában.

A Gulyás által említett számmal 12 százaléknál vagyunk - mondta Müller. A frontvonalban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, nagyon kell rájuk vigyázni - tette hozzá. Hangsúlyozta, fontos a speciális egyéni védőfelszerelések viselése (a felszerelések hiányára nagyon sok panasz érkezett - a szerk.), a megfelelő eszközökért harc folyik a világban, a kormányoknak trükközniük kell. Müller szerint a kórházakat ellátták védőfelszereléssel, az alapellátás számára is küldtek belőle. Elkészült a koronavírus kézikönyve, az egészségügyben dolgozók számára rövid oktatófilmet készítettek a védőfelszerelés helyes használatáról.

Az elmúlt napokban felmerült, hogy kevésbé veszélyezteti a koronavírus azokat, akiket beoltottak tuberkolózis ellen BCG védőoltással. Müller az erre irányuló kérdésre azt mondta, ellenőrizni kell, hogy valóban jelent-e bármiféle védelmet az oltás. Ha ez tudományosan beigazolódik, akkor Magyarország kis előnyt élvez, hiszen itthon ez 1945 óta kötelező oltás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!