szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a Liget lezárását a zuglói önkormányzat rendelheti el.

A Városliget Zrt. arra kéri a fővárosi és a zuglói önkormányzati vezetést, hogy egyeztessenek, és tegyék meg az általuk szükségesnek ítélt lépéseket a Városliget esetleges lezárására. Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Városliget lezárását

kizárólag Zugló önkormányzata rendelheti el.

Fürjes Balázs pénteki Twitter-bejegyzésében hozzátette: megkérték Horváth Csaba zuglói polgármestert, akivel konstruktív beszélgetést folytattak, egyeztessen Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ugyanis, mint írta,

a Városháza tévedésben van, félrevezették Karácsony Gergelyt.

A Városliget Zrt. pénteki közleményében szintén azt írták: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa megkereste Zugló polgármesterét, és felhívta a figyelmét arra, hogy

Karácsony Gergely főpolgármester téves jogértelmezésével szemben, a jogszabály alapján, a Liget lezárása érdekében a zuglói önkormányzat jogosult eljárni.

Baán László arról is tájékoztatta a zuglói polgármestert, hogy sajtóhírek alapján Karácsony Gergely lezáratná a Városligetet, de mivel erre Zugló polgármestere jogosult, javasolta Horváth Csabának, hogy elődjével, Karácsony Gergellyel egymás közt tisztázzák a kérdést és mielőbb intézkedjenek. A Városliget Zrt. azt írta: saját munkájával azonnal támogatja a meghozott intézkedések végrehajtását.

A kormány Karácsony felelősségét feszegeti a sok budapesti fertőzött miatt

A parlamentben napirend előtt Gulyás Gergely miniszter beszélt a kormány nevében, utána az ellenzéki pártok szedték szét Orbán Viktor déli bejelentését. Több államtitkár is bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert a BKV járatainak csökkentése miatt, Orbán Balázs szerint emiatt gócpontok alakulhattak ki.

Azt is írták, a Városliget sajátossága, hogy a 100 hektáros területe minden oldaláról nyitott, nincsenek olyan jól elkülöníthető és korlátozható belépési pontjai, mint például a Margitszigetnek vagy az Óbudai-szigetnek, éppen ezért a park lezárása és folyamatos őrzése fizikailag nem megvalósítható.

Ugyanakkor a Városliget Zrt. minden elvárható intézkedést megtett, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően minimálisra szorítsa a parkhasználatot: a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal bezárta a Millennium Házát, valamennyi ligeti játszóteret, sportpályát, kültéri fitnesz eszközt, ivókutat és illemhelyet is lezártak. Továbbá a Városliget Zrt. rendelkezésre álló valamennyi tájékoztatási eszközön felhívta a látogatók figyelmét, hogy amennyiben tehetik, maradjanak otthon, a Városligetbe csak a legszükségesebb esetben menjenek, akkor is betartva a kijárási korlátozásban foglaltakat, szigorúan ügyelve a csoportosulások kerülésére.

A Városliget Zrt. is kitért közleményében arra, hogy a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet egyértelmű fogalmazása alapján erősebb korlátozásokat kizárólag települési önkormányzat, Budapesten a Fővárosi Önkormányzat vagy a kerületi önkormányzatok rendelhetnek el.

"A Városliget esetében Zugló önkormányzata jogosult rendeletet alkotni. A Városliget Zrt. mind a terület vagyonkezelője, Zuglóval és a fővárossal szemben nem rendelkezik ilyen jogosítvánnyal" – emelték ki, megjegyezve: levélben Budapest rendőrfőkapitányához és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához fordultak, hogy különösen a húsvéti hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék a Városliget területét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!