szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamentben napirend előtt Gulyás Gergely miniszter beszélt a kormány nevében, utána az ellenzéki pártok szedték szét Orbán Viktor déli bejelentését. Több államtitkár is bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert a BKV járatainak csökkentése miatt, Orbán Balázs szerint emiatt gócpontok alakulhattak ki.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Hétfőn délben jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv néhány elemét, ezt egészítette ki a parlamentben napirend előtti felszólalásában Gulyás Gergely miniszter. Azt mondta, a kormány a lehető legszélesebb összefogást akarja elérni - noha az elmúlt hetekben csalódniuk kellett az ellenzék miatt, most tesznek egy új kísérletet.

Gulyás szerint hosszú védekezésre kell készülni. Noha a fertőzöttek száma nő, Magyarország jól tartja magát, az eddigi járványügyi intézkedések beváltották a hozzá fűzött reményeket, a kórházak minden beteget el tudnak látni, ennek biztosítása a jövőben is fontos.

Gulyás azt mondta, a járvány nagyon súlyos hatással van az idei költségvetésre, több ezer milliárdban mérhető a kár. Ilyen helyzetben a közös teherviselés az alapelv, ennek megfelelően hozott létre a kormány egy járványügyi alapot. A legtöbbet a tárcáktól vonják el (több mint 1300 milliárdot), a központi tartalék pedig 378 milliárd forint, ami felülről nyitott.

A járványügyi alap a szolidaritásra épül, ezért csoportosítják át mától a párttámogatások felét, és veszik el az önkormányzatoktól a gépjármű-adó bevételt. A bankoktól 55 milliárdot, a multiktóé 36 milliárdot várnak. Az önkormányzatoktól elvont 34 milliárdra is kitért, azt mondta, a tiltakozásokra utalva azt mondta,

az eddigi nyilatkozatok nem mérték fel a helyzet komolyságát.

Azzal érvel, ugyanúgy 1800 milliárd jut az önkormányzatoknak, mint 10 évvel ezelőtt, csak most az oktatási feladatokat már átvette az állam, illetve kifizette az adósságaikat is. Gulyás arról is beszélt, nagyon fontos a munkahelyvédelem, ezért járul hozzá a kormány a bérekhez, illetve a 13. havi nyugdíj visszaadásával a legnehezebb helyzetben lévők előtt "tiszteleg" a kormány.

Ellenzék: semmitmondó volt Orbán bejelentése

A frakciók 2-2 percben reagálhattak Gulyás Gergely felszólalására, az ellenzék élesen bírálta Orbán Viktor bejelentését.

Jakab Péter Jobbik elnök válaszában azzal kezdett, egy dolgozó üzenetetét akarta átadni Orbánnak. Az üzenet így szólt, "vagy a vírus visz el minket, vagy az éhhalál." Jakab szerint Orbán hétfőn nem jelentett be semmit, amit ő vétkes mulasztásnak tart, a tétlenkedés ára, hogy minden nap 4 ezerrel nő a munkanélküliek száma.

"Ne fosszák ki az önkormányzatokat, ne vegyék el az emberek pénzét, ne vegyék el a védekezésre fordítható pénzt" - követelte. Jakab felsorolta, honnan lehetne ehelyett pénzt szerezni:  ott van a 150 milliárdos propagandaköltés, a "Mészárosnak és a famíliának" szánt uniós pénzeket át kell csoportosítani.

Mészáros Lőrincnek most kellene belenyúlnia a saját zsebébe.

Jakab szerint a munkavállalók kieső bérének 80 százalékát meg kellene téríteni a kormánynak.

Vessenek ki Mészáros-adót

- zárta felszólalását.

Tóth Bertalan MSZP elnök "konstruktív javaslatokat" tett: azt mondta, a kormány adjon több pénzt az embereknek, senki se maradjon jövedelem és ellátás nélkül, a munkanélküli ellátás járjon megint 9 hónapig, a munkájukat elvesztők ne kapjanak kevesebbet 100 ezer forintnál. Tóth nyugdíjemelést kért, illetve több pénzt a vállalkozások számára. Létszámstopot (pontosabban kirúgási moratóriumot) szeretne a közszférában és a multiknál, ő is 80 százalékos bérkiegészítést kért a bajba került munkavállalók számára. Tóth szerint bűn, amit a kormány tesz az önkormányzatokkal.

Semmi pénzt a haveroknak, rokonoknak,

mondta Tóth, akinek elmondása szerint "most esett le a tantusz", mi volt az a cirkusz a felhatalmazási törvény körül múlt héten. Szerinte ez az egész nem szolgált mást, mint hogy most behozzanak egy olyan salátatörvényt, amivel jövedelemhez, földhez juttatja a "háttéroligarchákat".

Élesen bírálta Orbán Viktort Szabó Tímea Párbeszédes politikus is, aki szerint a semmitmondó bejelentés után Orbán nem mert bejönni. "Szégyelljék magukat" - üzente. "Mi van Mészáros Lőrinccel, Tiborcz-cal, rájuk mikor vetnek ki bármilyen adót, soha?!" Arcpirítónak tartja, hogy az egészségügyi dolgozók nettó 330 ezer forintot kapnak, ami a túlórapénzt sem fedezi. Szabó szerint nincs elég védőfelszerelés a kórházakban.

Normálisak maguk, hogy 100 ezer maszokot adományozott Szijjártó Macedóniának?!

Szabó felszólalása alatt bekiabáltak, Kövér nyugalomra intette a politikusokat.

Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, a veszélyeztetett kora ellenére ment be a parlamentbe. Ő is csalódott, mert a miniszterelnök bejelentése túl általános volt, de annyit ki tudott olvasni belőle, hogy a kormány lemondott a nyugíjasokról. Azt kérdezte, mi lesz a nyugdíjasokkal jövő februárig. Azt követelte, a nyugdíjakat minél gyorsabban igazítsák az inflációhoz.

A DK-s Oláh Lajos szerint az Orbán által bejelentett csomag a reménytelenséget kínálja. "A már elbocsátottak semekkora bérpótlékot nem kapnak" - ezzel több 10 ezer embert hagy magára a kormány. Sokakat hagynak "az út szélén" azzal is, hogy nem emelték a családi pótlék összegét, a nyugdíjasok is csak egy távoli ígéretet kaptak. Nem hogy nem segítettek, de még taszítottak is rajtuk azzal, hogy az önkormányzatoktól elvettek pénzt, miközben nekik kell segíteniük az időseken. A DK is azonnali segítséget követel a nyugdíjasoknak, illetve bérpótlékot az elbocsátottaknak.

A fideszes önkormányzat nem panaszkodik

A KDNP-s Vejkey Imre természtesen dicséri a kormányt, egyetért minden intézkedéssel. Nem érti, hogy az EU miért Orbán Viktorral foglalkozik a járvány helyett. Azt mondja, itthon demokrácia van, aki ennek ellenkezőjét állítja, azt a vágy vezérli, nem az igazság. Beszéde végén azt mondta, Brüsszel hamis ítéletet mond Magyarországról, és kicsit sorosozott is. Fütty és bekiabálás hallatszott, mire Kövér László házelnök figyelmeztette az ellenzékieket, hogy a szólás szabadsága létezik, a bekiabálásé viszont nem.

Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető nyitásként az ellenzéken gúnyolódik, majd a védekezésre fordított összegről beszél. Azt mondja, az önkormányzatoktól vonnak el a legkevesebbet, és odaszúrt az ellenzéknek:

ne tessenek úgy beszélni az önkormányzatokról, mintha önök lennének többségben. Ott is a kormánypártiak van többségben, akik nem panaszkodnak, hanem dolgoznak.

Felhozta azt is, a szocialista kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, illetve elvettek egy havi bért, amit a kormány most visszaad.

Szabó: "Orbán hazudott"

Jön a rendes napirend előtti kör, amelyet Szabó Tímea kezd. Felemlegeti, Orbán azt ígérte, csak a veszélyhelyzet miatt fontos törvényeket tárgyal a ház, erre kiderült, ez nem így van, ezért szerinte Orbán hazudott. Szerinte a kormány sunyi módon kihasználva a helyzetet egy sor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, aminek semmi köze a járványhelyzethez - példaként hozta a Belgrád-Budapest vasútvonal beruházás titkosítását, illetve a Liget lebetonozását -, emiatt diktatúrát emlegetett. Szabó szerint szégyellheti magát a miniszterelnök, "úgy lehet rábízni az országot, mint kecskére a káposztát". A Párbeszéd a "sunyi, diktatúrát építő törvényjavaslatok visszavonását követelte. Arról is beszélt, a kormány ki akarja véreztetni Budapestet és a többi ellenzéki várost, szerinte a 34 milliárdos elvonás csak az első lépés.

Orbán most áll bosszút az ellenzéken az önkormányzati választás után.

Szerinte le kell állítani több beruházást - például Paks II-t, a Mészáros által épített győri vízi élményparkot, illetve az Atlétikai stadion építését is -, innen lehetne plusz pénzt szerezni a védekezésre. Követelte az egészségügyben dolgozók bérének megduplázását, a családi pótlék és a munkanélküliségi ellátás emelését.

Dömötör Csaba államtitkár a hazugozásra reagált először, azt mondta, múlt héten még az ellenzék beszélt arról, a kormány ki akarja iktatni a parlamentet, de lám, még mindig üléseznek. Vagyis, az ellenzék nem mondott igazat.

Dömötör volt az első, aki hétfőn arról beszélt, hol hibázott a Fővárosi Önkormányzat: nem vezette be az ingyenes parkolást (ezt a kormánynak kellett megtennie vasárnap), ritkították a BKV járatait, emiatt tömeg alakult ki rajtuk, ami járványhelyzetben veszélyes, illetve úgy küldtek egy idősotthonból betegeket kórházba, hogy nem szóltak a koronavírus-gyanúról. (Erre a vádra Karácsony is reagált, mivel a kórházak maguk végzik a tesztelést, az eredményről pedig az operatív törzs is azonnal információt kap, abszurd a fővárost bármilyen információ visszatartásával vádolni.)

Az ellenzék is vállaljon felelősséget

- mondta Dömötör.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is nagyobb béremelést követelt az egészségügyi dolgozóknak, kifogásolta az önkormányzatokat sújtó elvonást. Konkrét javaslatokat is sorolt, leállítanák a felesleges beruházásokat, a nagyon gazdagokra szolidaritási adót vetnének ki, a csillagászati összegű osztalékadó-bevételeket is megadóztatnák.

Rétvári Bence államtitkár szerint először elmondja, eddig mennyivel emelték az ápolók bérét, majd emlékeztet a bruttó 500 ezer forintos plusz juttatásra. A kormány hosszú küzdelemre számít, és miután az egészségügyi dolgozók vannak a leginkább veszélynek kitéve, őket előnyben részesítik a védőfelszerelések kiosztásakor. Rétvári csodálkozott, hogy zöldpártként az LMP leállítana egy vasútépítést (a Budapest-Belgrád vonalat konkrétan), de a beruházások leállítása amúgy is negatív spirálba lökné a gazdaságot. A kormány - az LMP-vel ellentétben - nem akar adóemelést és megszorítást sem, ez ugyanis egyszer már válsághoz vezetett.

Orbán Balázs is Karácsonyt hibáztatta

A DK-s Oláh Lajos arról beszélt, a kormány a saját hatalmának megszilárdításával volt elfoglalva, miközben más országokban sorra fogadták el a mentőcsomagokat. Dömötör Csaba államtitkár azzal vágott vissza, nem nézte Orbán bejelentését, a DK javaslatából pedig az látszik, tartósan számolnak a munkanélküliséggel, a kormánnyal ellentétben.

Ismét Tóth Bertalan kapott szót, aki szerint a kormány a szocialisták javaslatát fogadta meg, mikor döntött az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos plusz juttatásáról. A szocialisták más ágazatban dolgozóknak is adnának plusz pénzt és védőfelszerelést, illetve a többi között azonnali nyugdíjemelést is követelt. A párttámogatás elvonásával egyetért, az önkormányzatok "legatyásításával" viszont nem. Szerinte bűn, amit a kormány tesz, az önkormányzatok számára nagy teher a védekezésben való részvétel. Azzal pedig, hogy most hirtelen talált a kormány 1345 milliárdot, bebizonyosodott, hogy ennyi hiányzott az oktatásból, egészségügyből és szociális ellátásból korábban. Tóth is felvetette, miért nem vesz el pénzt a kormány Mészárostól, Tiborcztól, Garancsitól. Kéri, a Fidesz hasson Orbánra, hogy most "ne a haverok zsebét tömjék."

Orbán Balázs államtitkár reagál erre, aki arról kezd beszélni, Budapesten kiemelkedően sok a koronavírusos beteg, ezért ő meg azt kéri, hassanak oda Karácsonyra és a többi ellenzéki polgármesterre, hogy ne kockáztassanak emberéleteket. Szerinte felelőtlen magatartást tanúsítottak az ellenzéki vezetők: járvány idején a társas érintkezések számát csökkenteni kell, ez a tömegközlekedésre is igaz. Ezért arra van szükség, hogy még jobban működjön a BKV, nem pedig arra, hogy járatcsökkentés miatt tömegek várakozzanak a megállókban. "Emiatt gócpontok alakulhattak ki" - mondta Orbán Balázs. Felszólította az önkormányzatokat arra is, hogy az időseket lássák el. Végezetül azt mondta, Orbán Viktor egy 9 ezer millárdos akciócsomagot jelentett be, az ellenzéki javaslatok a nyomába sem érnek ennek.


A jobbikos Stummer János arról beszél, ideje törleszteni a fideszeseknek, akik "elraktak a közösből".

A Fidesz-bankról se feledkezzenek meg, mikor megadóztatják a bankokat

- mondta. Orbán Balázs szerint a Jobbik össze-vissza hadovál, szerinte a párt nulla forintot adna a családoknak, és nem is tudná fenntartani a veszélyhelyzetben szükséges intézkedéseket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Muszlim imahellyé alakult egy IKEA-parkoló Németországban

Muszlim imahellyé alakult egy IKEA-parkoló Németországban

Itt az uniós Marshall-terv: 750 milliárd eurót szán Brüsszel a gazdaság helyreállítására

Itt az uniós Marshall-terv: 750 milliárd eurót szán Brüsszel a gazdaság helyreállítására

Videó: így száguld 340-nel az autópályán a Bentley hatalmas új luxusautója

Videó: így száguld 340-nel az autópályán a Bentley hatalmas új luxusautója