szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index igazgatóságának elnökét meglepte, hogy egyszerre több mint 70 ember mondott fel az Indexnél. Bodolai László hétfőn megy be a szerkesztőségbe, akkor látja majd, folytatható-e a munka. Azt zsarolásként értékelte, hogy a szerkesztőség a kirúgott főszerkesztő visszahelyezését kérte tőle csütörtökön.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Engem is meglepetésként ért, hogy ilyen hirtelen és nagy számban felmondtak.

Ezt mondta a 168 órának Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke az után, hogy péntek kora délutánra a 90 fős szerkesztőség több mint 70 tagja bejelentette távozását. A főszerkesztő-helyettesek mellett a teljes politikai és gazdasági rovat is felállt, a tartalmat előállítók közül durván 10-en maradtak a lapnál.

Tömegesen adják be a felmondásukat az Index újságírói

Az Index.hu több tucat újságírója indult el pénteken délben a cégvezetéshez, hogy beadja felmondólevelét. Tudomásunk szerint Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke nincs bent a szerkesztőségben, de volt olyan újságíró, akinek telefonon már tudomásul vette felmondását.

Bodolai pénteken – korábbi ígérete ellenére – nem ment be a szerkesztőségbe, mert állítása szerint fenyegető üzeneteket kapott az esti tüntetés előtt. A felmondásokat telefonon vette tudomásul, szerinte ez semmit nem befolyásol. Hétfőn megy majd a szerkesztőségbe, akkor tekinti át a helyzetet.

Csak a tények ismeretében fogja megmondani, hogyan működtethető tovább az Index, a portál működtetése az elsőszámú prioritás ebben a helyzetben.

A csütörtöki lapértekezlet szerinte kemény hangú volt, ott követelte a szerkesztőség Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét. Bodolainak provokációnak tűnt Dull visszavételét kérni, pontosan tudhatták, hogy ebbe nem fog belemenni. Azzal érvelt, a volt főszerkesztő üzleti titkot sértett, azért kellett mennie.

Ők már eleve úgy mentek oda, hogy tudták, nem lesz semmiféle megegyezés. Mindent megtettem a felmondási hullám megakadályozásáért. Egyetlenegy dolgot nem voltam hajlandó engedni: egy olyan személyt visszavenni a szerkesztőség élére, aki konkrétan üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának, aki most tapsol annak, ami történik most az Index környékén.

Bodolai szerint a csütörtöki értekezleten nem korrekt vitapartnerként viselkedett vele a szerkesztőség, méltánytalannak tartja az ott történteket.

Ezt biztos nem érdemeltem meg.

Bodolai a 168 órának azt állította, az Index szétverésének üzleti céljai is vannak, ami mögött nem a jobboldalt látja.

Van esély a működtetésre és arra, hogy egy pontos, független, mindenfajta befolyásolástól mentes lapként folytassuk, mint Index, akkor nem állok fel.

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Nagyjából ugyanerről beszélt az Azonnalinak is, azzal kiegészítve, hogy zsarolásként élte meg a csütörtökön történteket, Dull kirúgása nem politikai szándék volt, hanem a saját személyi döntése, amit nem bánt meg.

Az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt.

Vaszily Miklóssal, az Index hirdetéseit eladó Indamédia résztulajdonosával beszélt telefonon a feszült helyzetről, ám részleteket nem árult el. Bodolai közölte azt is: azért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, mert akkor ex lex állapot lenne, még a fizetéseket se tudnák kifizetni.

(Kép: Bődey János / Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja

Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Elegük van a holland vendéglátósoknak, beperlik az államot a lezárások miatt

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere