szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a fehérorosz elnökválasztás alatt és után történteket, azonban a Fidelitas és az IKSZ képviselői nem írták alá – írja a Magyar Hang.

A cikk szerint többek között azt tartalmazza a közlemény, hogy "A békés szavazás reményét számos aktus sértette, elsősorban a békés tüntetők letartóztatása, valamint a katonaság által alkalmazott túlzott erőszak. Elítéljük ezeket az erőszakos cselekedeteket, és azt kérjük, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat. A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Fehéroroszországban."

A YEPP-nek 39 országból 63 szervezet a tagja, Magyarországról a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). A nyilatkozatot egyik magyar tagszervezet képviselője sem írta alá, pedig már 51 vezető európai kereszténydemokrata ifjúsági politikus látta el kézjegyével a felhívást, akik 28 tagpártot képviselnek.

Eddig egyébként annak sem lelni nyomát, hogy a magyar miniszterelnök, vagy a kormány tagjai elítélték volna a fehéroroszországi erőszakot, ugyanakkor Alekszandr Lukasenka oldalán Orbán Viktor nem szerepel azok között, akik gratuláltak az elnöknek a választáson elért eredményéhez. Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ezzel kapcsolatban, amint a kérdéseinkre válaszolnak, közöljük.

Három napja már megpróbáltuk szóra bírni a kormányt abban az ügyben, hogy gratulált-e Orbán Lukasenkának, de nem reagáltak a megkereséseinkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajor miniszterelnök: A gyomrom görcsbe rándul, ha a budapesti Szuperkupára gondolok

Bajor miniszterelnök: A gyomrom görcsbe rándul, ha a budapesti Szuperkupára gondolok

Koronavírus: rosszabbodott az Edda zenészének állapota

Koronavírus: rosszabbodott az Edda zenészének állapota

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank