szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újságra ránézve nagyon könnyen észre lehet venni, hogy a még megmaradt szerkesztőség búcsúnapja ez a hétfő.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A távozó indexesek nagy részének hétfőn jár le a felmondási ideje, keddtől elvileg feláll az új szerkesztőség. A már hetek óta nagyrészt név nélkül posztoló újságírók gondoskodtak a látványos távozásról: a politikai rovat újságírója, Joób Sándor vasárnap este a Mindeközben rovatba töltött fel a süllyedő Titanicon még zenélő zenekarról egy rövid írást.

“Legenda vagy sem, de a kollégáimra gondolva mostanában az a mondat is sokszor eszembe jutott, amivel állítólag a zenekarvezető búcsúzott: "Uraim, megtiszteltetés volt önökkel játszani". Én azzal köszönök el az Index minden olvasójától, hogy sziasztok, megtiszteltetés volt nektek játszani”

– írta Joób.

A korszak végére utalhatnak az újság címlapjának jelenlegi közcímei is: az Esti Kornél Leszek a vége című dalának egyes sorai választják el a blokkokat.

Az “a romokat úgyse, mi nem temethetjük el”, “leszek a vége, majd lekapcsolom a villanyt”, “talán majd lesznek évek, amikor jobb lesz végleg”, “csak az idő sepregethet a múltban” sorokkal búcsúzik hétfő délelőtt a szerkesztőség maradéka.

Közben a Távozó Indexesek Facebook csoportjába kitették azt is, ki mit evett az utolsó Indexben töltött napján, a hideg pizzától kezdve a vitaminokig minden van:

Az utolsó vacsora - avagy mit ettek kollégáink az utolsó munkában töltött napjukon ebédre. Van itt minden a vitaminitaltól kezdve a ministráns csemegén át a kihűlt pizzáig.

Közzétette: Távozó indexesek – 2020. augusztus 30., vasárnap

Az Index teljes szerkesztősége július végén mondott fel, miután a lap mögött álló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke, Bodolai László kirúgta az addigi főszerkesztőt, Dull Szabolcsot.

Bár Bodolaiék utaltak arra, többen is meggondolhatják magukat a távozók közül, jelen állás szerint ez nem következett be. Az új vezetőség viszont már felállt: a főszerkesztő Szombathy Pál lesz, négy helyettessel, köztük Balogh Ákos Gergellyel, aki a Fidelitas korábbi lapját, illetve, az abból kinőtt Mandinert is irányította, de az ő vállalkozása üzemeltette az orbanviktor.hu oldalt is.

Bár a teljes stáb továbbra sem ismert, pár névről már tudni: a Media 1 szerint a Blikk, a Magyar Narancs egykori dolgozói is megjelennek, de feltűnik például Szőcs Róbert, aki 2019-ig a Magyar Idők, majd a Magyar Nemzet munkatársa volt. Információink szerint egyetlen kvázi-visszatérő van: egy korábban képszerkesztőként dolgozó munkatárs tér vissza, de ezúttal már címlapszerkesztői pozícióba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket