szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Index nemrég felmondott rovatvezetője szerint nincs olyan, hogy csak kicsit akar a hatalom hozzányúlni egy szerkesztőséghez. A NER-ben nincs olyan forgatókönyv, ami alapján az Index megúszhatta volna.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Index távozó politikai rovatvezetője, Rovó Attila adott interjút a 444.hu-nak. Rovó a felmondásukat töltő munkatársak napi munkájáról elmondta, a főszerkesztő-helyettesek mindent megtesznek, hogy működjön a lap, de az főszerkesztő nélkül gazdátlan. Sztankóczy András és Szombathy Pál igazgatósági tagok pedig nincsenek jelen személyesen a lap életében.

Bodolai László sincs bent az Indexnél, szabadságolta magát, a felmondásokat egy jogász intézte helyette. A kialakult szituációt egy olyan esettel érzékeltette Rovó, hogy egy frissen felvett újságíró az épület előterében kereste a szerkesztőséget, de nem volt, aki eligazítsa. Az illetőt azóta sem látták.

A rovatvezető azt is elmondta, hogy a felmondottak közül úgy harminc embert mentettek fel a munkavégzés alól, akinek dolgozniuk kell, ők is inkább home office-ból teszik azt. Harmadannyian készítik most a lapot, mint korábban. Arra a kérdésre, hogy hány újságíró marad állományban, Rovó azt mondta,

Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna.

Rovó Attila már negyedszer éli meg, hogy fel kell mondania egy lapnál. 2005-ben a Magyar Hírlapnál dolgozott, amikor Széles Gábor szétkapta a szerkesztőséget, 2010 után a közrádiónál és az Origóban dolgozott, amikor azokat megtámadták, később, pedig a VS.hu-tól volt kénytelen távozni.

A rovatvezető szerint az a közös pont a korábbi esetekben és a mostaniban, hogy először mindig csak egy picit akarnak hozzányúlni a szerkesztőséghez.

Egy apró megjegyzés, egy jó tanács, aztán esetleg egy hosszabb elbeszélgetés, na jó, egy-egy elbocsátás, egy kis átalakítás. Aztán már a közvetlen felettesedet rúgják ki, és ott állnak a küszöbödön.

Azt is elmondta, hogy az elején még lehet azt hinni, hogy létezik apró, szakmailag is vállalható korrekció, de valójában nincs olyan, hogy kicsit belenyúlnak, kicsit csillapítanak, előbb-utóbb mindent meg akarnak mondani.

Rovó úgy véli, hogy ha a hatalomnak módjában áll betörni valahova, akkor betör, és addig tör, amíg mindent el nem pusztít.

Ha egyszer felbukkan Vaszily Miklós, és elkezdődik egy furcsa, akár gazdaságinak álcázott nyomás tíz év nemzeti együttműködés után, nincs olyan forgatókönyv, ami szerint az Index megúszhatja. Ez a rendszer logikája és természete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat