szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszter szerint Vidnyánszky Attilával szemben lejárató akciók indultak, a színművészetin pedig a kuratóriumnak kell rendet tennie.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt a Bayer Show vendége, ahol beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli ügyekről is.

A hétfői SZFE-s tanévkezdéssel kapcsolatban azt mondta Gulyás, reméli, hogy el fog indulni a tanítás. Szerinte az a sajátos helyzet állt elő, hogy a hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy az egyetemen megszűnt az állami felügyelet. Azt is hozzátette, ez azért történt, mert a kormány úgy látta, hogy az oktatás hatékonyabb lehet, hogyha az egyetemek szabadon gazdálkodhatnak, és ha teljes szabadságot adnak nekik, az új konstrukció lényege pedig az, hogy mindezek alapját a kuratóriumok fogják biztosítani.

Gulyás azt mondta

ezért hoztunk létre olyan egyetemi kuratóriumokat, melyeket a legtöbb helyen üdvözöltek, akik tudnak dönteni a rektorról, az egyetem vezetőiről, a költségvetésről.

A miniszter szerint évek óta senki sem vitatta az átalakítás szükségességét az SZFE-n, még a balliberális oldalon sem, és azt sem, hogy ez közös érdek.

A tiltakozásokkal kapcsolatban hozzátette: a kuratórium tagjaival szemben

természetesen ilyenkor lehet személyes lejárató akciókat indítani, a balliberális oldalnak ez mindig is a sajátja volt, kiemelt tehetséget mutattak ezen a területen.

Úgy gondolja, nehéz Vidnyánszky Attilának a szakmai becsületét, vagy tehetségét kérdésessé tenni, és a kuratórium többi tagja is vitathatatlanul tehetséges, kiváló személy szerinte.

Gulyás azt is elmondta, az állam az oktatást lehetetlenné tévő tüntetésbe sem kíván beavatkozni. "Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, és szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket. S akik tanulni akarnak, azoknak a kuratórium a tanulás lehetőségét előbb vagy utóbb valahol biztosítani fogja".

A blokádról Gulyás azt mondta, ők senkinek az alkotmányos jogát nem fogják korlátozni, akkor sem, ha nem értenek egyet a tüntetés céljaival.

Szerinte három dolog kell az oktatáshoz, egy hely, oktatók és hallgatók. "Nyilván lesznek olyan hallgatók, akik egyértelműen azért jelentkeztek, hogy tanuljanak", akik részt kívánnak venni az oktatásban.

Gulyás Gergely hozátette:

A kuratórium meg fogja oldani, helyet biztosítani kell, tanárokat és vezetőket is választani kell. Ennek a rendezése a kuratórium feladata.

Vasárnap több ezer ember vett részt a Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem bedarálása ellen szervezett élőláncos demonstráción, a résztvevők az egyetem épületétől a Parlamentig álltak, és így adták kézről-kézre az intézményi autonómiát követelő chartaszöveget.

Mácsai: "Hogy egy szerzőnek mi a világnézete, az nem egy színházi kérdés" - videó az élőláncról

Több ezren alkottak élőláncot vasárnap, hogy így mutassák meg kiállásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlenségéért. A demonstrálók között megjelent Máté Gábort, Nagypál Gábort, Zsótért Sándort és Mácsai Pált kérdeztük arról, hogy mit jelenthet a nemzeti-keresztény színház, amelyet Vidnyánszky Attila számonkér az egyetem jelenlegi vezetőin. Videó.

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozik hetek óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parti Nagy Lajos hvg360

Az én hetem: Parti Nagy Lajos lelkesen tért haza az SZFE élőláncából

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Parti Nagy Lajosnak a következő szavakból kellett ihletet merítenie: blokád, berobban, pénzelvonás, megérkezés, válás.

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet