szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget a non-invazív készülékek. Két fővárosi fenntartású idősotthonba a tárca szerint nem kértek ilyen eszközt.

„Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata” – ezzel magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a korábbi miniszteri utasítást, hogy a 200 főnél nagyobb idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetés feltételeit.

Mint írták, az Operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy az érintett intézmények számára biztosítanak non-invazív lélegeztetőgépeket. Ez utóbbiak orrmaszkon keresztül, a testbe hatoló tubus nélkül lélegzetik a beteget.

Az Emmi szerint ezek a berendezések rendkívül egyszerűen kezelhetők, a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig.

Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

A közlemény kitér arra is, hogy 15 olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely 200 fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből 3 intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A 3 idősotthonból 2 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri