szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint ugyanakkor nem ártott volna egyeztetni az önkormányzatokkal, az ingyenes parkolás pedig ismét hatalmas bevételkiesést okoz majd.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Jobb későn, mint soha - ez volt az első reakciója Karácsony Gergelynek Orbán Viktor bejelentésére a koronavírus miatti korlátozások szigorításáról. A főpolgármester Facebookon hozzátette: csak remélni tudja, hogy nem későn hozták meg őket.

„A korlátozások immár elkerülhetetlenek, mert kiderült, hogy egyáltalán nem vártuk "talpig fegyverben" a második hullámot, a helyzet egyáltalán nem "istenes", hanem kezd drámai lenni – írta.

Karácsony szerint az első fontos változás „a politikai lózungoktól mentes őszinte beszéd" lenne.

"Jobb későn, mint soha - ez volt az első reakcióm a miniszterelnöki bejelentésre. Csak remélni tudom, hogy nem túl...

Posted by Karácsony Gergely on Tuesday, 3 November 2020

A főpolgármester úgy gondolja, a bejelentésből „fájóan hiányzott ” az, amit a szakértők régóta követelnek: növelni a tesztkapacitásokat. Fontosnak látja az állandó tesztelés kiterjesztését a közoktatásban dolgozókra. A tömegrendezvények esetében szerinte a nagyobb határozottság is indokolt lett volna.

Karácsony hozzátette: a közösségi közlekedés kapcsán nem ártott volna egy egyeztetés az önkormányzatokkal, hiszen sok helyen már most is teljes kapacitáson üzemel, alacsonyabb kihasználtsággal. Az ingyenes parkolás és a járvány megfékezése között alighanem nincs olyan szoros összefüggés, mint az ingyenes parkolás és sok önkormányzat nehezen kezelhető bevételkiesése között – írta.

A kormány mai döntései nyomán a Fővárosi Önkormányzat szerdán foglalkozik a saját hatáskörében meghozható döntésekkel.

A miniszterelnök kedd esti bejelentése szerint a kormány úgy döntött, hogy a járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe. Elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken. A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.

A bejelentést az ellenzéki pártok is kritizálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: "Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lép életbe"

Éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány. A szórakozóhelyeket bezárják, a moziban, színházban, stadionban három széket üresen kell hagyni nézőnként. A parkolás ismét ingyenes lesz – ezeket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét