szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András is kommentálta Orbán Viktor kedd esti bejelentését.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A két legerősebb ellenzéki párt, a Momentum és a DK elnökei, illetve az MSZP-elnök Tóth Bertalan és a Jobbik is reagáltak Orbán Viktor újabb korlátozásokról szóló bejelentéseire.

Gyurcsány Ferenc szerint “amit ma Orbán bejelentett, az alapján úgy tűnik, mintha nem tudná, hogy mi van ebben az országban.”

Teljes képtelenség, hogy nincs egy szava az iskolákról, tanárokról, diákokról, orvosokról és ápolókról, és legfőképpen a tömeges és ingyenes tesztelésről”

- írta Gyurcsány Facebookra, hozzá téve, hogy nem csak ezekről, de elvesztett munkahelyekről, tönkremenő vállalkozásokról sincs szó, a víruskezelést pedig emberkísérletnek hívta. “Vigyázzunk magunkra, ha már a kormány nem vigyáz ránk” - zárta mondandóját.

A momentumos Fekete-Győr jóval rövidebben kommentálta a csomagot:

Orbán Viktor bejelentette: még mindig lehet meccsekre járni”

- írta.

Az MSZP-elnök Tóth Bertalan sem elégedett: “Amit a miniszterelnök bejelentett, az egy lufi. Látszólag nagy, de belül üres” - írta. Tóth szerint az ingyenes parkolástól nem lesz kevesebb halott, a kijárási tilalomtól sem kevesebb fertőzött, és nem büntetni kéne, hanem életeket menteni.

“Csökkenteni kellene azokat a kontaktusokat, amik a vírus terjedését segítik.100 százalékos táppénzt a karanténba kényszerülőknek! Ez valóban fékezhetné a járványt! Aki a fizetése 60%-át kapja táppénzként, az inkább eltagadja a tüneteket, és nem fordul orvoshoz” - írta Tóth.

A Jobbik sajtóközleményben értékelte beismerésként Orbán bejelentését arról, hogy már december közepére elérték kórházaink kapacitásuk felső határát: “Szomorú karácsony vár a magyar emberekre az Orbán-kormány felelőtlensége miatt! Hiszen nyilvánvaló, hogy egy meglepetésszerű első hullám megbetegedési és halálozási számait egy valóban alapos felkészülés esetén a mostani járvány nem hagyhatná le.”

A párt szerint Orbán retteg népszerűségének zuhanásától, ami miatt csak futnak az események után. “Flelős kormányzást, teljes körű, ingyenes tesztelést, ingyenes maszkokat, valamint a kieső bérek pótlását, a munkájukat elvesztő emberek megsegítését követeli” - áll a szövegben.

A mai szigorítások ezeket közölte Orbán:

  • Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező.
  • A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal be fogják zárni.
  • A szórakozóhelyeket bezárják.
  • Éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást léptetnek életbe, ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie.
  • A tömegközlekedésen a zsúfoltság mérséklése érdekében a csúcsforgalomban járatsűrítést rendelt el a kormány, és újra ingyenes lesz a parkolás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a 105 éves Magdus néni

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése