szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány. A szórakozóhelyeket bezárják, a moziban, színházban, stadionban három széket üresen kell hagyni nézőnként. A parkolás ismét ingyenes lesz – ezeket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány terjedése felgyorsult itthon és Európában, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon, Nyugat-Európában pedig még ennél is rosszabb a helyzet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán. Ez az összevetés azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát.

Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát.

A járvány az idősek és krónikus betegek életét veszélyezteti, eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyen a kormány, amivel megvédhető a kórházak működése és az idősek élete.

Fertőzésszámban Ausztria vezet:

A halálozási statisztika viszont a második hullámot nézve Magyarországon rosszabb:

Orbán Viktor azt mondta, a politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükség. Legutóbb is 2 hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan szabályokat fogadhasson el, amivel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. Ez abszurd. Ebben a helyzetben végképp abszurd. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk.

Ma éjféltől ismét bevezetjük a rendkívül jogrendet, és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

A kormányülésen újabb döntéseket hoztak: rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden 3. széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező.

A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal be fogják zárni.

Aki nem hord maszkot, más életét is veszélybe sodorhatja.

A szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni, ezért az operatív törzs javaslatára a kormány úgy döntött, a szórakozóhelyeket bezárják,

éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást léptetnek életbe,

ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie.

A tömegközlekedésen a zsúfoltság mérséklése érdekében a csúcsforgalomban járatsűrítést rendelt el a kormány, és újra ingyenes a parkolás.

Az orvosok bérét emelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk. Orbán szerint az orvosok és ápolók továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket. Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég. A végső megoldás a vakcina, ami már látótávolságon belül van. Addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik. Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel. A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog – zárta rövid Facebook-nyilatkozatát Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán aznap jelentette be a szigorításokat, hogy rekordot döntött itthon a halálozás

Miben más most, mint tavasszal volt?

Noha a részletszabályok még nem ismertek, az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések lazábbak, mint tavasszal voltak. A főbb különbségek:

  • Nincs az egész országra érvényes kijárási korlátozás

Noha tavasszal országosan, majd később a legfertőzöttebb régiókra rendeltek el kijárási korlátozást – egész napra –, most ilyenről szó sincs, csak "éjfélig kell hazaérni." A kivételek listája fontos lesz, ez majd a Magyar Közlönyből derül ki.

  • Szó sincs digitális oktatásról

Azt már hétfőn tudni lehetett, hogy a kormány nem akar újra országosan digitális oktatást bevezetni, Gulyás Gergely miniszter ugyanis arról beszélt, az iskolának nemcsak oktatni, hanem nevelnie is kell, azt pedig digitálisan nem tudja megcsinálni. Az egyetemek választhatnak szabadon, hogyan oktatnak.

  • Most nem állították le az egészségügyet

A miniszterelnök 2-3 hete arról beszélt, pár hétre látnak előre, de a tervezett (elektív) műtéteket még nem kell leállítani. Tavasszal meglépték ezt is, csak sürgősségi, életmentő műtéteket végeztek, a szakrendelések is leálltak.

  • Szó sincs az idősek vásárlási idősávjáról és a boltzárról

Tavasszal 9–12 között az élelmiszerboltba, gyógyszertárba csak az idősek mehettek be, ezt sem vezette vissza most a kormány. Valójában semmilyen, az időseket speciálisan célzó intézkedésről nincs szó, hiába egyeztetett Novák Katalin miniszter hétfőn az Idősügyi Tanácsban. A többi boltnak (ideértve a trafikokat is) most nem kell bezárnia délután 3-kor, ahogy étterembe is lehet majd menni, nem csak elviteles ételért.

A rendkívüli jogrend lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy rendelettel kormányozza az országot, korlátozhatja a gyülekezési jogot is, például betilthat tüntetéseket is.

Elégedettek a bejelentéssel? Szavazzanak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!