szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenleg 28 gyereket ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, egyikük sincs lélegeztetőgépen – közölte az országos tiszti főorvos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jelenleg 191 óvodában van rendkívüli szünet, és 383 olyan intézmény van, ahol egy-egy csoport esetében rendelték el az intézkedést – mondta a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán azt is közölte, hogy 122 teljes általános iskolában vezettek be rendkívüli szünetet, és minden 4. intézményben van olyan osztály, ahol digitális munkarendet kellett bevezetni koronavírus-fertőzés miatt.

Az államtitkár az ingyenes, célzott tesztelésekről szólva elmondta, hogy a részvétel az óvodák dolgozóinak körében 74, az általános iskolákban 73 százalék volt. A tesztek 97,7 százaléka negatív, 2,3 százalék pozitív lett. Ez az óvodák esetében 811, az általános iskolákban 2170 fertőzöttet jelent.

Kiemelte, hogy a középfokú felvételikre a tanulóknak december 4-ig kell jelentkezniük, az írásbeli vizsgákat január 23-án tartják. Ezeket olyan intézkedések mellett bonyolítják le, amilyeneket a májusi érettségik idején is alkalmaztak. Akik nem tudnak részt venni a vizsgán az adott napon, január 28-án, és február 5-én is pótolhatnak.

Arról is született miniszteri határozat, hogy 2021. évi tanfelügyeleti eljárásokat szüneteltetik a veszélyhelyzet végeztéig.

Az országos tiszti főorvos a tájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt napon 165 koronavírusos beteg hunyt el, főleg középkorú és idős áldozatai voltak a járványnak. Azt is közölte, hogy

az áldozatok között 4 százalék volt azoknak az aránya, akiknél nem tudtak beazonosítani semmilyen alap- vagy kísérőbetegséget.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kórházban ápoltak száma enyhén növekszik. A szándék változatlanul az, hogy ellaposítsák a járványgörbét, hogy az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomást csökkentsék. Jelenleg 78 kórházban, azaz minden aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben kezelnek már koronavírusos beteget.

Az országos tiszti főorvos elmondta: egy jelzőrendszer segítségével folyamatosan figyelik, hogy hány beteg, hány kórházi ágy, milyen terhelés van az intézményeken, de a személyzet számát és összetételét is követni tudják.

Kiváló szakembereink vannak, de nyilvánvalóan ők is fáradnak”

– közölte Müller.

A karácsonyi ünnepekről szólva az országos tiszti főorvos azt mondta:

a jövő héten dönt a kormány arról, milyen rendszabályokat és ajánlásokat vezetnek be akkorra.

Azt is kérte, hogy a karácsonyi bevásárlást ne zsúfolt helyeken intézzék az emberek.

Kérem szépen, hogy plázák ne legyenek tele, és céltalanul ne sétáljunk a plázákban”

– hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos, aki azt tanácsolta, hogy mindenki jó előre tervezze meg a vásárlást vagy vegye igénybe a webáruházakat.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt napon 267 emberrel szemben intézkedtek, mert nem vagy nem jól volt rajtuk maszk. A jogszabály hatályba lépése, azaz szeptember 21. óta összesen 10 177 embert vontak emiatt felelősségre. A kijárási tilalmat 270-en sértették meg, közülük ketten lakóhelyüktől 500 méternél távolabb sétáltatták a kutyájukat.

Vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok, kereskedelmi üzletek, szálláshelyek és szabadidős létesítmények esetében 524-szer intézkedtek, mert nem tartották be a nyitvatartásra, illetve bent tartózkodásra vonatkozó rendelkezéseket.

A siket és nagyothallók esetében nehézséget okoz a kommunikációban a maszk viselése, hisz a jelelésnek része a szájról olvasás is – hangzott el egy újságírói felvetés. Kiss Róbert erre válaszolva elmondta, hogy ezekben az esetekben a rendőrség humánusan és méltányosan jár el.

Müller Cecília azoknak is ajánlja, hogy oltassák be magukat, akik akár még védettnek minősülnek, mert fél éven belül gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből. Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy hamarosan indul a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol jelentkezni lehet az oltásokra.

Müller elmondása szerint a járvány kezdete óta a 0–18 korosztályban 21 144 volt a pozitív esetek száma, ez az összes fertőzött 9 százaléka.

Jelenleg 28 gyerek van kórházban, közülük egy sincs lélegeztetőgépen az országos tiszti főorvos ismertetése szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher