szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Nagy-Britanniára december 31-ig még teljes egészében vonatkoznak az uniós jogszabályok, az előrehozott tömeges oltást saját hatáskörben engedélyezték, amit minden uniós tagállam, így Magyarország is megtehet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Teljesen érthetetlenül és a valóságot nélkülözve fogta a brit oltási program sikerességét a Brexitre Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában.

A magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában egyenesen pofonnak nevezte, hogy Nagy-Britannia ma reggeltől már tömegesen oltja lakosait a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával, miközben az Európai Unióban semmi nem történik az ügyben, hiába rendeltek belőle.

„Most akkor ki az akcióképes? Aki bennmaradt, és Brüsszellel együtt van, vagy az, aki saját úton jár, és saját megoldást keresett? A válasz az, hogy aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, az hamarabb tudja megvédeni a polgárainak az egészségét meg az életét, mint mi, akik bennmaradtunk” – utalt Orbán arra, hogy azért küzdenek sikeresebben a járvány ellen a britek, mert kiléptek az Európai Unióból. Csakhogy a magyar miniszterelnök szavait nemcsak az Európai Bizottság, hanem a brit gyógyszerügynökség állításai is cáfolják.

Orbán szavai sokakat megleptek, Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivő-helyettese például Twitteren reagált a hvg.hu tudósítójának. Mint írta, az Egyesült Királyság az Európai Unió szabályai alapján adott ideiglenes engedélyt a Pfizer által szállított Covid-vakcina egyes tételeihez, mivel az Egyesült Királyságra 2020 végéig még teljes egészében az uniós jogszabályok vonatkoznak. Ezek teszik lehetővé az oltások gyors engedélyeztetését, miközben teljes mértékben biztosítják azok biztonságát is.

A szóvivő hozzátette: az Európai Gyógyszerügynökség legkésőbb december 29-éig kiadja a Pfizer vakcina forgalomba hozatali engedélyének értékelését, az Európai Bizottság ezután gyorsan megadja majd rá a piaci engedélyt.

Arra, hogy egy ország ne várja meg az Európai Gyógyszerügynökség döntését és saját hatáskörben engedélyezze az egyik gyártó vakcinájának vészhelyzeti használatát, minden tagállamnak megvan a lehetősége. Magyarország például így tesz az orosz vakcinával – mutatott rá Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is.

A Pfizer oltóanyagával kapcsolatban az Európai Unió tagállamai azonban úgy döntöttek, hogy megvárják az uniós gyógyszerügynökség engedélyét – erre egyébként pár héten belül esély mutatkozik –, ezzel garantálva a beoltottak teljes biztonságát.

A brit gyorsaságot egyébként nemcsak Orbán Viktor fogta az Egyesült Királyság kilépésére, hasonlóval büszkélkedett Matt Hanckok brit egészségügyi miniszter is. A politikus szavait azonban egyenesen a brit gyógyszer-engedélyeztetésért felelős hivatal (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) vezetője is cáfolta, sőt kérdésre Boris Johnson brit miniszterelnök sem erősítette meg.

Az országok közötti, koronavírus-vakcinákért folyó versenyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Belátható közelségbe került a koronavírus elleni vakcina, ezzel egy időben viszont meg is kezdődött érte az élet-halál harc a világ országai között. Gulyás Gergely egyenesen a lélegeztetőgépek utáni versenyfutáshoz hasonlította a versenyt, amelyben az nyer, akinek több a pénze és nagyobb a lobbiereje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Móricz Imre, Móricz Zsigmond fia

Elhunyt Móricz Imre, Móricz Zsigmond fia

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba

Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat

Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat