szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országos tiszti főorvos szerint a járvány platózott és már csökkenést látnak az adatokban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert rendőr alezredes a kormány mától érvényes újabb intézkedéseiről beszélt elsőként az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Elmondta, az Egyesült Királyságból, illetve Észak-Írországból érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarország területén a koronavírus egy új mutációja miatt.

Kiss beszélt a rendőrség intézkedéseiről is: A maszkviselési szabályok megsértése miatt 244 emberrel szemben intézkedtek. Két kocsma bezárásáról is beszámolt, Pécsen és Újpesten is nyitva találtak egyet, ahol épp vendégek ittak. Harminc napra bezárták őket. A kijárási tilalmat 296-an szegték meg az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos örömhírrel kezdte a mondandóját: az Európai Gyógyszerügynökség javaslata után az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát az Európai Unióban. Így a két ünnep között jön az oltóanyag és kezdik az oltást.

Müller hozzátette, mindezek mellett az eddig bevezetett járványügyi intézkedéseket fent kell tartani, az oltás akkor lesz eredményes, ha nagy számban élnek vele az emberek. Most az első körben a védelem első vonalában dolgozók, az egészségügyi dolgozók (a műszaki személyzet és a takarítók is!) fogják megkapni az oltást. A tiszti főorvos azt kérte tőlük, hogy éljenek a lehetőséggel.

Azt is elmondta, már több mint 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon az oltásra. Beszélt az olthatóságról is, annak az elbírálása az oltóorvos feladata lesz, neki kell mérlegelni az egyéni kockázatot. Aki az oltóanyag valamelyik alkotóelemére allergiás, az nem kaphatja meg.

A legfrissebb számokra is kitért Müller, keddre mindössze 1238 újabb ember szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez szerinte egy nagyon jó hír, úgy látják, hogy a járvány hulláma platózott Magyarországon és csökkenést látnak a napi fertőzöttek számában.

Hétfőn 180 koronavírusos beteg halt meg, így a járvány áldozatainak száma már 8462. A legidősebb áldozat 99 éves volt. Müller szerint továbbra is terhelt az egészségügy, kórházban 7124 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen.

A szociális intézményekben a látogatási tilalom érvényben marad, azonban a családtagok számára a kapcsolattartás lehetőségét próbálták bővíteni. Kialakítottak biztonságos találkozási helyeket plexifallal, sátorral, konténerrel. A hozzátartozók a helyi adottságoknak megfelelően tudnak választani a lehetőségek közül.

Müller ugyanakkor arról is beszélt, mi történik, ha valaki hosszabb időre (nem részletezte, ez mit jelent) távozik a szociális intézményből: azokat a szabályokat alkalmazzák, mintha új felvétel lenne, vagyis 10 napon belül 2 negatív PCR-teszt birtokában mehetnek vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak