szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utazási szigorításról és a karácsonyi szabályok lazításáról döntött a kormány – jelentették be az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

December 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta: a kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból. Az onnan érkező gépek fogadását egyre több ország kormánya tiltja meg, miután a koronavírus új, az eddig ismertnél 70 százalékkal fertőzőbb változata jelent meg Délkelet-Angliában.

Karácsonykor is megmarad az a szabály, hogy 10 főnél többen nem lehetnek egy helyen. A 14 év alatti gyerekek nem számítanak be a 10 főbe – mondta el Kiss Róbert.

Idén kis karácsony lesz

– ezzel vezette fel Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában azt, hogy nagy karácsonyi lazításra nem érdemes számítani. A miniszterelnök akkor arról beszélt, „örülne, ha ez az egy este beleférne”, legalább 24-én legyenek lazább szabályok. Így lesz: sok ember nem találkozhat szentestén, de éjféli misére el lehet menni a kijárási tilalom megszegése nélkül, és arra sem lesz muszáj figyelni, hogy este 8 óráig hazaérjen mindenki.

Orbán arról is beszélt a múlt héten, hogy a december 25–26-i rokonlátogatásokról mindenkinek le kell mondania.

A szabályokat betartva szentestén egészen biztosan lehet akadályok nélkül nagyobb családi összejöveteleket is tartani, ha egyszerre tíznél több 14 éven felüli nem lesz egy helyen.

Az, hogy december 25–26-ra milyen szabályok vonatkoznak, a 14 éven aluliak beszámítanak-e a tíz fős létszámkorlátba, az az eddigi bejelentések alapján nem egyértelmű.

Azt is az egyéni belátásra bízták, hogy egy helyen hány család tagjai találkozhatnak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt tette mindehhez hozzá: egy nap ne tegyen minket szabadossá, vigyázzunk továbbra is egymásra. Ez nem jelent lazítást, ez egy lehetőség, amivel éljenek, ha tudnak, de gondolják át alaposan, mielőtt döntenek – kérte. A családon belül átgondoltságot, mértékletességet kért mindenkitől. Azt is elmondta, hogy december 25-étől visszatérnek a szenteste előtti szabályok.

Korábban azt ígérték, hogy december 21-én, a kormányülés után a miniszterelnök jelenti be, milyen járványügyi szabályokra lehet számítani karácsonykor. Egyelőre erre még várni kell – természetesen nem kizárt, hogy Orbán is megszólal még.

Ami a repülést illeti: az Egyesült Királyságból történő beutazás tilalma az üzleti utakra is érvényes lesz. Arról egyelőre nem volt szó, hogy mennyi időn át tart a tilalom.

Vasárnap Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be, hogy nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból, ma pedig a magyarokat megelőzve Lengyelország csatlakozott hozzájuk. Hollandia nem fogad be onnan érkező kompokat sem, a franciák pedig leállították a teherforgalom fogadását is.

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid–19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője a BBC-nek azt mondta: már vizsgálják az új vírustörzset. Először szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, azóta 9 esetet találtak Dániában, 1-1-et Hollandiában, Olaszországban és Ausztriában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen