szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, folytatódjon a digitális oktatás a középiskolákban. A kormány döntését holnap ismerhetjük meg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az operatív törzs szerint fenn kell tartani a tantermen kívüli, digitális oktatást a középisolákban, a 8-12 évfolyamon - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékozatóján csütörtökön. Azt mondta, a kérdésben a kormány dönt, bejelentés pénteken várható.

Jövő hétfőn indult volna újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - erről pár napja még reális lehetőségként beszélt Maruzsa Zoltán -, de a járványhelyzetet elemezve az óvatosság mellett döntöttek. Szempont volt a koronavírus brit mutációja is, amely a korábbinál jobban érinti a fiatalokat. Az iskolákba indokolt esetben - például felzárkóztatás miatt - be lehet menni továbbra is.

Szerdán Müller Cecília országos tisztifőorvos azt jelentette be, az operatív törzs szerint indokolt fenntartanai a szigorú korlátozásokat. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen időtávra tartják ezt indokoltnak. Megkerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, de egyelőre nem válaszoltak.

Maruzsa a bejelentés előtt beszélt az oktatásban dolgozók múlt hétvégi ingyenes teszteléséről, több mint 20 ezer embert teszteltek, 1 százalékos átfertőzöttséget mértek. A tesztelés iránt csökkent az érdeklődés - mondta. Az óvodák és az iskolák rendben elindulatak, a számok kedvezőek, ma 12 óvodában 1-2 csoportban és 14 iskolában van rendkívüli szünet. A fertőtlenítéshez van elég eszköz és anyag.

A pandémia zajlik a világban fontos megtartani a járványügyi intézkedéseket - mondta az államtitkár után Müller Cecília országos tiszti főorvos, majd ismertette a járvány aktuális számait.

Ezután beszámolt az egészségügyi dolgozók beoltásának helyzetéről: szerda estig 31 500 dolgozót oltottak be, az intenzív osztályokon dolgozók már megkapták az oltást. A 25 oltóponton túl a városi kórházakban is oltanak.

Háziorvosoknál is elérhető lesz majd az oltás

Az oltások beadásába hamarosan bekapcsolódnak a háziorvosok és a szakrendelők is, ha a lakosság számára is elegendő vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre - mondta, de arról nem beszélt, hogy ez mikorra várható.

Kérdésekre válaszolva hozzátette, hogy minden háziorvosra számítanak az oltásban, és hogy a rendelők alkalmasak a beadásra: van hűtőszekrény, vannak eszközök, és gyógyszerek az esetleges allergiás hatások elhárítására. 

Azt is mondta, hogy kellően nagy az oltás iránti érdeklődés, égnek a telefonok, de e-mailben is lehet jelentkezni, amit a honlapon is el lehet érni.

Emlékeztetett, hogy elkezdődött az idősotthonok lakóinak beoltása is: Budapesten két helyen illetve Pécsen és Miskolcon is egy-egy otthonban. Összesen 1226 ember - bentlakók és dolgozók is - jelentkezett az oltásra . Azért választották a nagy létszámú otthonokat, mert sokan laknak ott, és zárt közösségek, és tavaly tavasszal több is gócponttá vált - mondta Müller Cecília.

Jövő héten már jön a Moderna

Emlékeztetett hogy a Moderna vakcinát is engedélyezték az uniós hatóságok, ebből 1 744 000 adag érkezik majd Magyarországra, amivel 872 000 embert olthatnak be. A Moderna első szállítmányát a jövő hétre várják - azt nem mondta, hogy hány adagot.

A belolvasott kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy tobábbra is indokolt a kötelező maszkhasználat fenntartása, és hogy úgy szervezik az oltást, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba, ezért hívnak be mindenkit időpontra, és kérik az előzetes bejelentkezést. Azt mondta, külön kérte az oltást végzőket, hogy

Ne maradjon eloltatlan vakcina.

Kiderül még, hogy továbbra sem mutatták ki a mintákból a vírus fertőzőbb, Nagy-Britanniából származó mutrációját, és szóba került az influenzaoltás is. Erre azt mondta, hogy a felnőtteknek szánt vakcinából 200 ezer, a gyerekeknek valónból pedig 54 ezer adag van még, de rendelkezésre áll újabb gyártási tétel is, és el tudják látni a lakosságot.

Hogy áll a hazai vakcinafejlesztés?

A hvg.hu kérdésére, hogy hol tart a hazai vakcinafejlesztés, és milyen elvet követnek enek során, azt mondta, hogy inaktivált vírus alapú lesz a vakcina. A fejlesztés során pedig már kitenyésztették a kellő mennyiségű vírust, és jelenleg ezek inaktiválása zajlik. A tiszti főorvos azt reméli, fél- egy éven belül gyártásba kerül a magyar fejlesztésű oltás. 

A tájékoztatón Kiss Róbert rendőr alezredes szokás szerint ismertette az előző napi rendőri intézkedéseket, többek között:

  • a maszkviselési szabályok megsértése miatt 207 intézkedés történt, 24 embert figyelmeztettek, 64-et megbírságoltak, 88-at feljelentettek,
  • 17 emberrel közösségi járműveken, másik 17 emberrel szemben üzletekben jártak el maszk helytelen viselése miatt,
  • bezártak egy ballószögi presszót, ahol kiszolgálták a helyben italozó vendégeket,
  • 335 alkalommal intézkedtek kijárási korlátozások megsértése,
  • 61 esetben a tranzitálási szabályok miatt.

Hatósági házi karantént 3062 esetben rendeltek el, összesen 21 627 volt érvényben, és 10 100 esetben ellenőrizték a betartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda