szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügyminisztert a kínai vakcináról kérdezték egy sajtótájékoztatón, mire azt mondta, nem a politikusok döntenek arról, hogy Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn egy sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva igyekezett megmagyarázni a kínai koronavírus-vakcina körül kialakult helyzetet, a vonatkozó kérdés-választ egy önálló videóban is megosztották a miniszter Facebook-oldalán.

A kérdés lényege az volt, hogy a magyar kormány több mint egymillió kínai vakcinát szerezne be az idősebb korosztály oltásának felgyorsítására, ám Kínában a 60 év alattiakat oltják velük, és a klinikai tesztek is a 18–59 éves korosztályra vonatkozóan készültek el.

Szijjártó erre úgy reagált, hogy a vakcinák beszerzésének van egy “világos menetrendje”, azt pedig – folytatta – nem az ellenzék vagy a kormánytagok fogják eldönteni, milyen oltást szabad használni Magyarországon. “Vannak szakemberek, akiknek ez a dolguk” – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

ma Magyarországon egy olyan intézmény, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) van, amely eldöntheti, hogy egy vakcinát szabad-e használni az országban, vagy sem.

Szijjártó hozzátette, hogy ha az ügyben kedvező döntés születik, a vakcinát tehát biztonságosnak minősítette az OGYÉI, “akkor nekünk az a kötelességünk, hogy abból beszerezzünk”. Ennek a külügyminiszter szerint az unióba csak lassan, “csöpögtetve” érkező dózisok az oka, melyeket tízezrével küldik, miközben tízmillióknak van rá szüksége.

Szijjártó azután beszélt erről, hogy a Pfizer-BioNTech amerikai oltóanyagból a gyártó átszervezései miatt ideiglenesen kevesebb jut az Európai Unió országaiba. Igaz, azt már nem tette hozzá Szijjártó, hogy a Pfizer éppen a nagyobb szállítmányozásra való felkészülés miatt küld kevesebbet: ha az átszervezéssel végeztek, a Pfizer szerint jóval több oltóanyagot tudnak majd előállítani.

A külügyminiszter szerint a fentiek miatt “természetes”, hogy a kormány közben más oltóanyagokat keres, és próbál Magyarországra hozni, de csak olyanokat, amelyeket biztonságosnak minősítettek. Az OGYÉI főosztályvezetője, Lukács Ferenc azt mondta, a pekingi vizsgálatuk során kiderült, a vakcina biztonságos körülmények között készül, a hatásossága azonban „még további vizsgálatokat igényel".

Szijjártó Péter szerint

Kínában azt a stratégiát követték, hogy a 18-59 éves korcsoportnak adták be előbb a vakcinát, de azt a 60 év felettiek esetében is engedélyezték azt.

(Pontosabban kiadták rá a járvány miatti, vészhelyzeti jellegű engedélyt.) Az Egyesült Arab Emírségekben egyébként már az idősebbeket is oltják a Sinopharm termékével, de a vonatkozó hírben nem közlik, pontosan melyik korcsoportot értik ez alatt.

A Sinopharm oldalán még január 16-án megjelent egy interjú, melyben a vakcinagyártó elnöke, Liu Jingcsen arról beszél, hogy az oltás klinikai tesztjét első körben a 18–59 éves korosztályban végezték, amit a 60-asok, majd a 3-17 évesek követtek. A vizsgálatokban összesen öt korcsoport vett részt. Arról ugyanakkor már nem nyilatkozott Jingcsen, milyen eredményeket értek el az idősebbeknél. A Reuters múlt héten a kínai állami médiára hivatkozva arról írt, a kínai oltási programot – melyet vészhelyzeti használattal júliusban kezdtek meg – decemberben kibővítették, hogy még több kockázati csoportot foglaljon magában. Hozzátették, a 18 év alattiakra és a 60 éven felüliekre még nincs elég klinikai adat.

A hvg.hu korábban több kérdést is feltett az operatív törzsnek a kínai vakcináról. Érdeklődtünk arról, hogy az OGYÉI várhatóan mikor dönt a vakcináról, és ha pozitív döntés születik, úgy mikorra érkezhet meg az első szállítmány, illetve ez esetben nagyjából mekkora dózisra lehet számítani. Azt is megkérdeztük, ott, ahol már alkalmazták a Sinopharm oltóanyagát, készült-e klinikai vizsgálat a 60 éves korosztálynál, és annak mi lett az eredménye. Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét